Az e-cigaretta súlyosbítja a reflux tüneteit

Az e-cigaretta súlyosbítja a reflux tüneteit

Utolsó módosítás:2023.09.05 10:20

Az e-cigaretta nikotint és más vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják a nyelőcsövet. Előidézhetik vagy fokozhatják a reflux betegség tüneteit is azáltal, hogy rontják a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom működését. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus a reflux kezeléséről és az e-cigaretták hatásairól beszélt.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az e-cigaretta kevésbé káros?

Elterjedt tévhit, hogy az e-cigarettázás a dohányzás „egészséges” alternatívájának tekinthető. A valóságban azonban ez nincs így. Egyre több kutatás igazolja, hogy mindkettő károsan hat a szervezetünkre, többek közt a tüdőre, de a reflux tüneteit is kiválthatja vagy ronthatja a már meglévő betegséget. Az e-cigaretta nikotint és más vegyi anyagokat tartalmazó folyadék felmelegítésével aeroszolt – kis szilárd részecskék vagy folyadékcseppek levegőben lévő keverékét – állítja elő.

Az e-cigaretta összetevői közt számos potenciálisan káros anyag megtalálható, többek között:

 • nikotin és más, a dohánylevélből származó vegyület, ami elégve kormot, káros gázokat képez,
 • ízesítők, mint például a diacetil, amely a kutatások szerint szerepet játszik a súlyos tüdőbetegség, a popcorn tüdő kialakulásában,
 • egyéb rákkeltő vegyi anyagok,
 • nehézfémek,
 • illékony szerves vegyületek,
 • ultrafinom részecskék, amelyeket az ember mélyen belélegezhet a tüdőbe.

Dohányzás és reflux

Az e-cigaretta fokozhatja a reflux tüneteit.Akinek reflux betegsége van, a nyelőcső és a gyomor közötti záróizma nem zár tökéletesen. Emiatt az elfogyasztott étel, amely a gyomorba érkezve összekeveredik a gyomorsavval visszakerülhet a nyelőcsőbe, de egészen a garatig is feljuthat. A záróizom működését több tényező is befolyásolja, bizonyos ételek fogyasztása, a túlsúly, néhány gyógyszer szedése mellett a dohányzás is hatással van rá.

A dohány nikotintartalma növeli a savtermelést a gyomorban, és a reflux epizódok számát, ezzel együtt pedig csökkenti az alsó nyelőcső záróizom nyomását, így lehetővé teszi a gyomorsavak és enzimek visszaáramlását a nyelőcsőbe. A dohányfüst közvetlenül irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, ráadásul a nyálelválasztást is csökkenti. Így még arra is kevesebb az esély, hogy a nyelés során az enyhe savközömbösítő bikarbonátokat tartalmazó nyál „lemossa” a nyelőcsőről a savakat, ezáltal tovább súlyosbodik a reflux.

Az e-cigaretta refluxra hajlamosít?

A kutatások azt mutatják, hogy a reflux előfordulása jelentősen magasabb a dohányzók körében, mint azoknál, akik nem dohányoznak. Igaz ez a dohányzás minden formájára, még a vízipipázásra is. Egy 50 000 személy bevonásával készült tanulmány alapján a kutatók azt találták, hogy a vízipipát szívók közel 20%-ánál hetente legalább egyszer jelentkeztek reflux tünetei.

Az e-cigaretta kedvezőtlen hatását pedig egy 2021-es tanulmány szemlélteti, amelyből kiderül, hogy még a megfelelően kontrollált reflux mellett is nyelőcsőgyulladás alakulhat ki, az e-cigaretta hatására. A szerzők szerint az e-cigaretta füst nyálkahártya sérülést, oxidatív stresszt és DNS - károsodást okozhat.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a reflux kezelésében a gyógyszeres terápia mellett nagyon fontos szerepe van az életmódbeli változtatásoknak is.

 • Tanácsos a panaszokat fokozó élelmiszerek mellőzése, lefekvés előtt 3 órával pedig már lehetőleg semmit ne fogyasszunk. A nagyobb mennyiségű folyadék, különösen az alkohol vagy szénsavas italok még rontanak is rajta.
 • Túlsúly esetén a fogyás is segít csökkenteni a panaszokat.
 • Fekvő helyzetben tanácsos az ágy fejrészét megemelni.
 • Ügyeljünk rá, hogy a napközben viselt szoknya, nadrág és öv ne legyen túl szoros.
 • Emellett pedig láthatjuk, hogy a dohánytermékek is befolyásolják a gyomor-és bélrendszer működését, emésztési problémákat, például gyomorégést, nyelőcsőgyulladást, reflux betegséget is okozhatnak vagy súlyosbíthatják a már meglévő betegség tüneteit. Reflux esetén tehát a dohányzás abbahagyása is szükséges az eredményes kezeléshez.

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt szakértők!! 29 eves no vagyok, 3 eve derult ki hogy kezdodo COPD-m van. A Fev 1 ertekem 75-90-ig szokott lenni. Csak rohamoldo gyogyszerem van amit 2x hasznaltam idaig, elotte minden nap hasznaltam a bretarist. Meg nincsen kialakulva ez a betegseg, voltmar pont influenzasan hogy normal volt a spirometriai eredmenyem.tudom tiszta. Lepcsozeskor illetve dombra felmeneskor szoktam enyhen fulladni. Az lenne a kerdesem hogy ez a betegseg meg e maradhat igy ilyen allapotban? Mivel fiatal vagyok meg. Most tervezem a babat is, es felek hogy nem tudom felnevelni. Orvosom annyit mondott ha nem szokom le a cigizesrol 50 evesen kijon rajtam teljesen ez a betegseg. Probalom a dohanyzast abba hagyni, elektromos cigivel is. Kerem adjanak tanacsot hogy milyen elet varhat ram ezekkel az eredmenyekkel? Koszonom. Hajnalka
  Dudás Hajnalka

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Hajnalka!

  Az orvosa jól előre vetítette a várható jövőt, mivel a dohányosok egy része COPD-s lesz. Mivel jelenleg a FEV1 értéke még javulni tudott, bár már csak 90%-ot ért el a normális 100% helyett, ez egyelőre asztmának tekinthető.
  Amennyiben leszokik a dohányzásról, nemcsak hogy marad, de még kicsit javulhat is a légzésfunkciós értéke. Ha ekkor is megmarad a terhelésre jelentkező nehézlégzése, beszélje meg a tüdőgyógyászával, hogy a rohamoldó mellé és a Bretaris helyett valami ICS készítményt írjon fel Önnek. Ez terhesség tervezésekor és alatt is jobb választás, mint a Bretaris.
  A dohányzás leszokás támogatására ajánlani tudom az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ingyenesen hívható telefonszámát:
  06-80/44-20-44. Itt jó tanácsokat kaphat, amivel könnyebb lesz a leszokás a cigiről.

  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit pulmonológus szakorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Fantasztikus

  Dr.Hidvégi Edit egyszerűen fantasztikus:)

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus