Az e-cigaretta súlyosbítja a reflux tüneteit

Az e-cigaretta súlyosbítja a reflux tüneteit

Utolsó módosítás:2023.09.05 10:20

Az e-cigaretta nikotint és más vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják a nyelőcsövet. Előidézhetik vagy fokozhatják a reflux betegség tüneteit is azáltal, hogy rontják a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom működését. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus a reflux kezeléséről és az e-cigaretták hatásairól beszélt.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az e-cigaretta kevésbé káros?

Elterjedt tévhit, hogy az e-cigarettázás a dohányzás „egészséges” alternatívájának tekinthető. A valóságban azonban ez nincs így. Egyre több kutatás igazolja, hogy mindkettő károsan hat a szervezetünkre, többek közt a tüdőre, de a reflux tüneteit is kiválthatja vagy ronthatja a már meglévő betegséget. Az e-cigaretta nikotint és más vegyi anyagokat tartalmazó folyadék felmelegítésével aeroszolt – kis szilárd részecskék vagy folyadékcseppek levegőben lévő keverékét – állítja elő.

Az e-cigaretta összetevői közt számos potenciálisan káros anyag megtalálható, többek között:

  • nikotin és más, a dohánylevélből származó vegyület, ami elégve kormot, káros gázokat képez,
  • ízesítők, mint például a diacetil, amely a kutatások szerint szerepet játszik a súlyos tüdőbetegség, a popcorn tüdő kialakulásában,
  • egyéb rákkeltő vegyi anyagok,
  • nehézfémek,
  • illékony szerves vegyületek,
  • ultrafinom részecskék, amelyeket az ember mélyen belélegezhet a tüdőbe.

Dohányzás és reflux

Az e-cigaretta fokozhatja a reflux tüneteit.Akinek reflux betegsége van, a nyelőcső és a gyomor közötti záróizma nem zár tökéletesen. Emiatt az elfogyasztott étel, amely a gyomorba érkezve összekeveredik a gyomorsavval visszakerülhet a nyelőcsőbe, de egészen a garatig is feljuthat. A záróizom működését több tényező is befolyásolja, bizonyos ételek fogyasztása, a túlsúly, néhány gyógyszer szedése mellett a dohányzás is hatással van rá.

A dohány nikotintartalma növeli a savtermelést a gyomorban, és a reflux epizódok számát, ezzel együtt pedig csökkenti az alsó nyelőcső záróizom nyomását, így lehetővé teszi a gyomorsavak és enzimek visszaáramlását a nyelőcsőbe. A dohányfüst közvetlenül irritálja a nyelőcső nyálkahártyáját, ráadásul a nyálelválasztást is csökkenti. Így még arra is kevesebb az esély, hogy a nyelés során az enyhe savközömbösítő bikarbonátokat tartalmazó nyál „lemossa” a nyelőcsőről a savakat, ezáltal tovább súlyosbodik a reflux.

Az e-cigaretta refluxra hajlamosít?

A kutatások azt mutatják, hogy a reflux előfordulása jelentősen magasabb a dohányzók körében, mint azoknál, akik nem dohányoznak. Igaz ez a dohányzás minden formájára, még a vízipipázásra is. Egy 50 000 személy bevonásával készült tanulmány alapján a kutatók azt találták, hogy a vízipipát szívók közel 20%-ánál hetente legalább egyszer jelentkeztek reflux tünetei.

Az e-cigaretta kedvezőtlen hatását pedig egy 2021-es tanulmány szemlélteti, amelyből kiderül, hogy még a megfelelően kontrollált reflux mellett is nyelőcsőgyulladás alakulhat ki, az e-cigaretta hatására. A szerzők szerint az e-cigaretta füst nyálkahártya sérülést, oxidatív stresszt és DNS - károsodást okozhat.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a reflux kezelésében a gyógyszeres terápia mellett nagyon fontos szerepe van az életmódbeli változtatásoknak is.

  • Tanácsos a panaszokat fokozó élelmiszerek mellőzése, lefekvés előtt 3 órával pedig már lehetőleg semmit ne fogyasszunk. A nagyobb mennyiségű folyadék, különösen az alkohol vagy szénsavas italok még rontanak is rajta.
  • Túlsúly esetén a fogyás is segít csökkenteni a panaszokat.
  • Fekvő helyzetben tanácsos az ágy fejrészét megemelni.
  • Ügyeljünk rá, hogy a napközben viselt szoknya, nadrág és öv ne legyen túl szoros.
  • Emellett pedig láthatjuk, hogy a dohánytermékek is befolyásolják a gyomor-és bélrendszer működését, emésztési problémákat, például gyomorégést, nyelőcsőgyulladást, reflux betegséget is okozhatnak vagy súlyosbíthatják a már meglévő betegség tüneteit. Reflux esetén tehát a dohányzás abbahagyása is szükséges az eredményes kezeléshez.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
    Ildikó

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Ildikó!

    Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
    Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Figyelmes

    Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus