Újabb betegség az e-cigarettával összefüggésben: popcorn tüdő

Újabb betegség az e-cigarettával összefüggésben: popcorn tüdő

Utolsó módosítás:2022.08.10 18:57

A Bronchiolitis obliterans, más néven popcorn tüdő, egy légzőszervi betegség, amely a tüdő hörgőit érinti. A gyulladás következtében a légutak károsodnak, majd hegesedés jelenik meg. Az elváltozás kialakulása egy olyan vegyszerhez köthető, mely többek közt az e-cigarettában is megtalálható. A betegség tüneteiről dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa nyilatkozott.

Mérgező anyagok belégzése vagy fertőzés következtében is kialakulhat?

A popcorn tüdő nem fertőző betegség. Az elnevezés akkor keletkezhetett, amikor a kutatók megfigyelték, hogy a betegség a pattogatott kukorica gyár dolgozói között jóval nagyobb számban fordult elő. A dolgozók belélegezték a diacetilt, egy olyan vegyszert, amellyel a pattogatott kukoricát vajas ízűvé tették. Más iparágakban dolgozó munkásoknál, például egy kávépörkölő üzem dolgozóinál, akik diacetilt lélegeztek be, szintén diagnosztizálták a betegséget.

A diacetil mellett a popcorn tüdő kialakulásának kockázatát növeli több levegőben lévő mérgező anyag – például ammónia, formaldehid, acetaldehid, kén-dioxid, mustárgáz - tartós belélegzése is. Ezeket a vegyi anyagokat bizonyos gyártási folyamatokban használják, de előfordulhatnak az e-cigaretták összetevői között is.

A popcorn tüdő kialakulhat fertőzések, például bizonyos típusú tüdőgyulladás vagy bronchitis következtében, de lehet sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) szövődménye is. A betegség előfordulása gyakori még tüdőátültetésen átesett emberek körében, a transzplantációs eljárást követő öt éven belül.

Popcorn tüdő és e-cigaretta

Újabb betegség az e-cigarettával összefüggésben, popcorn tüdő.Kanadai kutatók számoltak be korábban annak a 17 éves fiúnak az esetéről, akit fiatal kora ellenére az orvosok popcorn tüdővel diagnosztizáltak. A fiú egy hétig tartó csillapíthatatlan köhögéssel került kórházba, ahol felkerült a tüdőtranszplantációra várók listájára. A műtétre végül nem került sor, de a fiú maradandó tüdőkárosodást szenvedett. A kutatók szerint a probléma forrása az e-cigaretta, különösen az ízesített fajta. Az e-cigarettákban több anyag is előfordul, amely belélegezve mérgező. Tehát nem igaz a gyakori tévhit, miszerint a dohánytermékek elektromos változatai nem károsak az egészségre.

A popcorn tüdő tünetei

 • száraz köhögés, légszomj különösen fizikai aktivitás, edzés közben és után,
 • nehézlégzés, zihálás, sípoló kilégzés,
 • fáradtság,
 • láz,
 • éjjeli izzadás,
 • bőrkiütés.

Hosszabb ideig is lappanghat

A popcorn tüdő a kisebb hörgők hegesedése miatt csökkent tüdőfunkciót okoz. A tünetek alapján elsőre fertőzésnek tűnhet. A betegség szakaszosan halad előre, de a lefolyása egyénenként eltérő lehet. Egyes betegeknél elhúzódik a korai stádium, sokáig tünetmentes vagy enyhe panaszai lehetnek, mások állapota viszont gyorsan rosszabbodhat. A betegség diagnózisa és súlyossága spirometriával, másnéven légzésfunkciós vizsgálattal állapítható meg. Ezen kívül egyéntől függően szükség lehet képalkotó vizsgálatok, például mellkasröntgen vagy számítógépes tomográfia (CT), hörgő tükrözés és tüdő biopszia elvégzésére is.

Ezért fontos a korai diagnózis

A popcorn tüdő nem gyógyítható, a betegeknek élethosszig tartó kezelésre van szüksége. Ennek segítségével az állapotromlás lelassítható és jobb életminőséget lehet elérni. A korai stádiumban felismert betegség esetén a leghatékonyabb a kezelés. Előrehaladott betegség esetén, nagyfokú tüdőkárosodás mellett erre kisebb az esély, ilyenkor akár tüdőtranszplantációra is szükség lehet a gyógyulás érdekében.

A popcorn tüdő kezelése

A terápia sikerességéhez az is szükséges, hogy a beteg a továbbiakban kerülje a betegséget okozó vegyi anyagokkal való érintkezést. Ha olyan munkát végez, amelynek során ilyen vegyszerek belélegzésének van kitéve, akkor az ajánlott védőfelszerelést kell használnia. Ha dohányzik vagy e-cigarettázik, le kell szoknia.

A popcorn tüdő kezelése során a gyulladás leküzdésében szteroidok segítenek, a légzést a megfelelő hatóanyagot tartalmazó inhalátorokkal lehet javítani. Egyéntől függően oxigénterápiával is javítható a beteg állapota. A hatásos kezeléshez fontos, hogy a beteg az orvos előírása szerint vegye be a gyógyszereit. Lehetőség szerint ne tartózkodjon szennyezett levegőjű környezetben, kerülje az aktív és passzív dohányzást. Kiegészítő kezelésként légzőtorna is hasznos lehet.

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
  Ildikó

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Ildikó!

  Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
  Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
  pulmonológus szakorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Tökéletes ellátás

  Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus