Kerékpáron vagy gyalog? Mivel járunk jobban a városban?

Kerékpáron vagy gyalog? Mivel járunk jobban a városban?

Utolsó módosítás:2022.02.22 15:59

A rendszeres mozgás fontos annak érdekében, hogy megőrizzük az egészségünket. Ha munka után erre már nem tudunk külön időt szakítani, ideális megoldás, ha az utazással töltött időt használjuk ki. Kézenfekvőnek tűnhet, ha a kerékpározást választjuk, ám felmerül a kérdés, hogy a városban tekerés valóban az egészségünk megőrzését szolgálja-e. A témával kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

Egészségmegőrzés mozgással

A WHO ajánlása szerint már heti 150-300 percnyi közepes intenzitású testmozgással is sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. Ez napi 20-40 percnyi mozgást jelent, ami nem tűnik soknak, a gyakorlatban viszont a többség nehezen veszi rá magát, hogy a munkából hazaérve az edzőterem felé vegye az irányt. Ideális megoldás, ha az utazással töltött időt használjuk edzésre, a kerékpáron például a jelenlegi járványhelyzetben praktikusan a tömeget is elkerülhetjük. A forgalmi dugók láttán és a téli időszakban különösen aggasztó légszennyezettségi adatokat nézve azonban könnyen elbizonytalanodhatunk, hogy jó ötlet-e a kipufogók mellett tekerni akár napi egy órát vagy többet.

Szmog és kerékpározás

A légszennyezettség elsősorban a krónikus légúti betegeket veszélyezteti.Igaz, hogy ha valaki főútvonalon, nagyvárosban kerékpározik, akkor kétszer annyi légszennyezés éri, mintha kisebb utcákban tekerne, nem is beszélve a zöld környezetről – magyarázza dr. Hidvégi Edit, hozzátéve, hogy a megdöbbentő hír ellenére sem beszélne le senkit sem arról, hogy biciklivel közlekedjen munkába és haza.

A légszennyezettség a városban elsősorban a krónikus légzőszervi betegeket, időseket és a gyerekeket veszélyezteti. A levegő a gyerekek járószintjén, a babakocsi tolószintjén a legszennyezettebb. Kerékpározás közben azonban a fejük jóval a kipufogók felett van. Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy néhány praktikus tanácsot érdemes megfogadni a városi kerékpározás kapcsán.

 • Szmogriadó esetén semmiképp ne üljünk az adott városban kerékpárra. Indulás előtt tájékozódjunk és ilyen esetben inkább válasszunk más közlekedési eszközt.
 • Hasznos kiegészítő városi kerékpározáshoz a maszk, amely az erősen csapó szelet is le tudja fogni, illetve a nagyobb részecskéjű károsító anyagokat ki tudja szűrni. Ha valaki pollenallergiás, akkor mindenképp javasolt maszkban biciklizni.

Az időfaktor a lényeg

A gyalogosok ugyanis még rosszabb helyzetben vannak, mint a biciklisek. Ők lassabban haladnak, a kerékpárral közlekedőkhöz képest, így igaz, hogy aki sétál, nem kapkodja úgy a levegőt, de mivel több időt tölt a szennyezett levegőjű szakaszon, ezért nagyobb károsodás érheti a tüdejét. Ha azonban a gyalogos el tudja kerülni a nagy forgalmú utakat, akkor egy kis kitérőt megér - 75%-kal is csökkenhet a légszennyezettségi terhelése.

További érdekesség, hogy az autóban és a tömegközlekedési járműveken ülők – természetesen itt a levegő minőségét bizonyos mértékben befolyásolja a kocsiban található légszűrő, légkondicionáló berendezés - sincsenek biztonságban, hiszen ők is a beszűrődő szennyezett levegőt lélegzik be, tehát ha a biciklivel hamarabb célba ér valaki, akkor jobban jár.

Összefoglalva tehát jól tesszük, ha kerékpárral közlekedünk a városban is, de a tekerés ideje lehetőleg ne haladja meg a 1,5 órát. Átlagos környezeti szennyezés mellett ennél hosszabb idő már ártalmas lehet. Viseljünk közben maszkot! Ha tehetjük, válasszunk kerülő útvonalat a legforgalmasabb utak helyett. Hétvégén, gyerekek levegőztetéséhez pedig irány a park, a zöldövezet!

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Szep jo napot! Tanacsot szeretnek kerni! 28eves vagyok,de mar 2x mutottek a tudomet. Bal es jobb oldalt is.Legmellem volt. Jo meg mindig ezzel szenvedek. Ujra elo jon a ptx .legutobb egy hete fekudtem be par napra,mivel 1 centis levego jott ki. De mar tanacstalan vagyok hogy mitol alakul ki folyamatosan ez nekem,vagy mivel lehetne orvosolni, hogy elmuljon. Varom valaszat! Koszonom
  Helenkàr Andràs

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Kérdező!
  Csak alap-vizsgálatok után lehet tanácsot adni, hogy milyen kezelés jöhet szóba, mivel ez az alapbetegségtől is függ.
  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Tökéletes ellátás

  Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus