Szűrővizsgálatok a tüdő egészségéért

Szűrővizsgálatok a tüdő egészségéért

Utolsó módosítás:2023.09.19 08:30

A betegségek korai felismeréséért rendszeres szűrővizsgálatokkal tehetünk a legtöbbet. Idejében megkezdett kezeléssel az esetek többségében lelassítható az állapotromlás folyamata, vagy akár teljes gyógyulás is elérhető. A tüdőbetegségek szűrésére alkalmas vizsgálatokat dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa ismertette.

Hogyan őrizhetjük meg a tüdő egészségét?

Rendszeres mozgás a friss levegőn az egészséges tüdőért.

A tüdő a légzés legfontosabb szerve, itt jut be a friss, oxigénnel teli levegő a szervezetünkbe. A vér elszállítja az oxigént a sejtekhez, a szén-dioxidot pedig visszaviszik a tüdőbe, ahonnan kilélegezzük. A tüdő szerepe tehát nélkülözhetetlen a szervezet egészének működéséhez. Tekintsük át röviden, hogyan tudjuk megőrizni.

  • Nagyon fontos, hogy rendszeresen, lehetőség szerint hosszabb időt tartózkodjunk friss levegőn. Ebből a szempontból a zöldövezetben lakók szerencsésebb helyzetben vannak. Sajnos a fővárosi levegő nem a legelőnyösebb, a magas légszennyezettség miatt pedig kimutathatóan károsodik azok egészsége, akik a főutak közelében laknak.
  • A kedvezőtlen hatásokat ellensúlyozandó, ha tehetjük, a hétvégén rendszeresen szakítsunk időt arra, hogy a zöldben, a természetben tartózkodjunk, sportoljunk.
  • A sport segítségével javul a tüdőfunkció, ami már meglévő krónikus betegségek, például asztma esetén is kiemelten fontos. A javuló tüdőfunkció eredményeképp akár a szükséges asztma gyógyszerek mennyisége is csökkenthető, de több kutatás igazolja azt is, hogy COPD-s betegek légzésfunkciós értékei jobbak lesznek. A sport tehát nem csak a megelőzésben segít, de orvosi felügyelet mellett végzett mozgással a krónikus légúti betegek állapota is javulhat.
  • A megelőzésre már gyermekkortól ügyeljünk. A babakocsiban lévő gyerekek ugyanis épp abban a magasságban utaznak, ahol az autók kipufogója található, tehát amennyire lehet, inkább csak a szabadban, friss levegőn, a forgalomtól távol eső részeken töltsenek hosszabb időt a gyerekek.

A szmog a krónikus tüdőbetegekre különösen veszélyes

A légszennyezettség nemcsak a légúti betegségek kialakulásának kockázatát növeli, de krónikus tüdőbetegségek, mint az asztma, hörghurut, COPD esetén is különösen ártalmas. A betegeknél a magas légszennyezettség mindig kóros tüneteket vált ki: rosszabbodik az állapotuk, a légzésük, többet köhögnek, több gyógyszerre van szükségük és legrosszabb esetben akár ügyeletre, vagy kórházba is kerülhetnek.

Amikor nem szabad halogatni a szűrővizsgálatot

légzésfunkciós vizsgálatA krónikus, elhúzódó köhögés hátterében több ok is állhat. Ezek feltárásához szükség lehet fül-orr-gégészeti vizsgálatra, mert akár az arcüregben lévő fertőzés is okozhatja. Krónikus köhögést allergiás nátha is okozhat, de tüdőfibrózis, tüdődaganat és több egyéb – akár szív-, vagy reflux - betegség is. Ha valakinél 2-3 hete elhúzódik már a köhögés, akkor mindenképpen érdemes egy mellkasröntgent csináltatni. Ha valakinél ez alapján tumor gyanúja merül fel, akkor feltétlenül további kivizsgálásra van szükség, CT elvégzésére kerül sor.

A tüdőszűrés nem kötelező, de különösen ajánlott az alábbi esetekben:

- 45 év feletti, dohányzó személyek,

- elhúzódó köhögés,

- véres köpet esetén.

A légzésfunkció szerepe

A spirometria vagy légzésfunkciós vizsgálat az asztma és a COPD szűrésére alkalmas. A teljesen fájdalommentes vizsgálat már egészen kis eltéréseket is érzékel, így lehetővé teszi, hogy a betegségeket korai stádiumban diagnosztizáljuk. Ez azért különösen fontos, mert korai kezeléssel jobban lehet stabilizálni a beteg állapotát, légzését. A komolyabb szövődmények kialakulásának kockázata - amelyek esetleg egy előrehaladottabb stádiumban jelentkeznének – idejében kezdett, megfelelő kezeléssel csökkenthetők.

Otthoni légzésfunkciós eszközökotthoni légzésfunkció vizsgálat

Az hordozható légzésfunkciós eszközök lehetővé teszik az asztmás és a COPD-s betegek tüdőállapot-monitorozását a saját otthonukból. Az eszköz nem feltétlen váltja ki a személyes vizitet, de mindenképp plusz előnyhöz juttatja Önt a gyógyulás folyamatában.  A mért eredményeket közölve kezelőorvosával, pontosabb dianózis állítható fel,illetve megállapítható, hogy szükséges-e a meglévő gyógyszereinek adagolásán módosítani.  Otthoni légzésfunkciós eszközök - távorvoslás >>>

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
Ildikó

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Ildikó!

Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Fantasztikus

Dr.Hidvégi Edit egyszerűen fantasztikus:)

dr. Hidvégi Edit PhD
dr. Hidvégi Edit PhD
tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus