Így zajlik az asztma kivizsgálása

Így zajlik az asztma kivizsgálása

Utolsó módosítás:2023.10.11 16:09

Elhúzódó vagy visszatérő köhécselés, száraz köhögés? Köhögőrohamok az éjszaka folyamán vagy a hajnali órákban? Sípoló légzés, mellkasi feszülés, terhelésre jelentkező nehézlégzés? Ha a felsorolt tünetek közül akár több is jelentkezett Önnél, és hosszabb ideje fennáll, akkor felmerülhet az asztma gyanúja. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa összefoglalta, hogy mire számítsunk a kivizsgálás során.

Milyen kérdéseket fog feltenni az orvos?

A beteg alapos kikérdezése nagyon fontos, hogy pontosan tudjuk, milyen tünetei és mikor jelentkeznek. A diagnózis szempontjából lényeges továbbá az is, hogy:

- mióta állnak fenn a panaszok?

- van-e egyéb betegsége?

- a családban előfordult-e allergia, asztma?

- szed-e egyéb gyógyszereket, ha igen, milyet?

A légzésfunkciós vizsgálat

A diagnózist a spirométerrel végzett légzésfunkciós vizsgálat támasztja alá. A légzésfunkciós vizsgálat során a beteg először akkora levegőt vesz, amekkorát csak tud, majd erőteljesen belefújja a vizsgáló eszközbe. Ha a FEV1 érték alacsony, akkor a betegnek inhalációban hörgőtágítót fújnak be, majd 15-20 perc elteltével megismétlik a vizsgálatot. Ha a második vizsgálat normál értékeket vagy legalább jelentős javulást mutat az elsőhöz képest, ez általában megerősíti az asztma diagnózisát. A kivizsgálás részét képezheti az allergiateszt elvégzése is.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mi történik az asztma vizsgálat után?

Asztma esetén a kezelőorvos személyre szabott terápiát állít be. Ehhez az alábbiakat is figyelembe veszi:

- allergiás asztmáról van-e szó,

- vannak-e egyéb, tüneteket provokáló faktorok,

- fontosak az egyéb betegségek és szedett gyógyszerek.

Asztma kivizsgálás lépéseiAz asztma spray használatának betanítását és egyénre szabott tanácsadást követően egyeztetik a következő, kezdetben egy-három hónap múlva, később rendszerint félévente esedékes kontroll időpontját. A kontroll során a kezelőorvos kikérdezi a beteget a panaszairól, a gyógyszerhasználatról, majd a tüdő fizikális vizsgálata után sor kerül a légzésfunkciós vizsgálat ismétlésére is. A tünetek és a vizsgálati eredmények alapján szükség szerint csökkenteni vagy emelni lehet az asztma gyógyszerek adagját.

Sport asztmával

Asztmával sem kell lemondani a sportolásról. Azonban azt minden sportolni szándékozó betegnek tudnia kell, hogy a fizikai terhelés is lehet egy rohamot kiváltó tényező. Erről ezért mindenképp egyeztetni kell a kezelőorvossal, aki részletesen elmagyarázza, hogyan használjuk a gyógyszereinket sportolás előtt és közben, hogy a rosszullétet elkerüljük.

Fontos!

Panasz esetén természetesen a tervezett kontroll időpontjától függetlenül is keressük fel kezelőorvosunkat.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, kommunikatív

A tüdőgyógyász Doktronő nagyon alapos és kommunikatív volt, továbbá kedves és segítő. Fél gyógyulás! A recepció profi és segíteni akarnak. Kellő a tisztaság és a környzet, a rend is tökéletes.

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus