Hosszú COVID: mikor sportolhatok újra?

Hosszú COVID: mikor sportolhatok újra?

Utolsó módosítás:2022.03.01 18:11

Az elhúzódó tünetek sok koronavírus-fertőzésen átesett beteget érintenek. Amikor a napi feladatok elvégzése is nehéz az intenzív fáradtságérzés, gyakori fejfájások mellett, és már egy kis lépcsőzéstől is kifulladunk, távolinak tűnik a visszatérés a heti rendszeres edzésekhez. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mikor és hogyan érdemes a sportolást visszaépíteni az életünkbe, COVID-19 után.

Hosszú COVID: szerteágazó tünetek

A koronavírus fertőzésről ma már tudjuk, hogy az egész szervezetet megbetegítheti. Habár elsősorban a légzőrendszert érintő tünetei miatt – köhögés, náthás tünetek, torokfájás - fordulunk orvoshoz, de a betegség többek közt neurológiai és kardiológiai szövődményeket is okozhat.

Sokan panaszkodnak elhúzódó ízületi- és izomfájdalomra is, így a sportolás megkezdése előtt érdemes erről is szakorvossal konzultálni. A következőkben a tüdőgyógyászati panaszokat tekintjük át részletesebben, ám fontos tudni, hogy a légszomj, a csökkent terhelhetőség és mellkasi fájdalom, nyomó érzés hátterében szív eredetű probléma is állhat, így az intenzív edzések előtt kardiológiai kivizsgáláson is javasolt részt venni.

Így hat a koronavírus-fertőzés a tüdőre

A COVID-19 fertőzések többsége tünetmentesen vagy nagyon enyhe légúti tünetekkel lezajlik, a betegek 5-7 napon belül felépülnek. A 7. és 14. nap között azonban megnő a légzési állapot romlásának kockázata. Ez idő alatt a tünetek súlyosbodnak, akár kórházi ellátásra is szükség lehet, a betegek intenzív ellátásra és akár gépi lélegeztetésre is szorulhatnak.

A tünetek megjelenésétől a gyógyulásig tehát eltelhet 2 hét, de súlyosabb esetben akár 3-6 hét, vagy még több idő is. Hosszú COVID esetén pedig bizonyos tünetek akár hónapokig is megmaradhatnak, ami jelentősen megnehezíti a korábbi napirendhez, munkavégzéshez és sportoláshoz való visszatérést.

Fontos a fokozatosság

Hosszú-covid tünetei megnehezíthetik a sportolást.A Lancet Respiratory Medicine folyóiratban korábban megjelent útmutató hosszabb pihenést javasol a fertőzés után, 10 vagy több nappal a tünetek megjelenésétől, plusz 7 nappal a tünetek megszűnését követően. Az edzést tehát semmiképp nem szabad elkezdeni, amíg tünetek – láz, fáradtság, légszomj – jelentkeznek. Ha aktív vírusfertőzés alatt sportolunk, az a fertőzés súlyosbodását okozhatja, ami további szövődményekhez vezethet – magyarázza dr. Potecz Györgyi.

A tünetek megszűnése után is érdemes még egy hetet várni, majd fokozatos terheléssel el lehet kezdeni az edzéseket. Az intenzitás a korábbi edzettség függvénye, de hobbisportolók esetében általában egy-két hetes gyaloglást követően lehet intenzívebb kardio edzést végezni. Ez lehet akár kerékpározás, elliptikus gép vagy úszás is. Ha néhány hét alatt fokozatosan növeljük az intenzitást és nem jelentkezik panasz, akkor vissza lehet térni a szokásos edzésekhez.

Eltérően reagálunk a fertőzésre

A koronavírus-fertőzés lefolyása függ többek között az életkortól, meglévő alapbetegségektől is, így a felépülés is egyéni tempóban történik. Ezért mindenkinek figyelemmel kell kísérnie a szervezet reakcióit a fizikai terhelésre, a tüneteit edzés közben. Meglévő szív- és érrendszeri vagy krónikus légúti betegség mellett különösen fontos, hogy az érintettek konzultáljanak orvosukkal, mielőtt visszatérnének a megerőltető munkához vagy testmozgáshoz! Igaz ez akkor is, ha nincs semmilyen alapbetegségünk, de a koronavírus-fertőzés után a felépülés elhúzódik, tüneteink vannak, a terhelhetőségünk csökken.

A kivizsgálás életmentő lehet

Dr. Potecz Györgyi arra is felhívja a figyelmet, hogy szövődmények akkor is jelentkezhetnek, ha a betegség enyhébb formában zajlott le. A fertőzést követő elhúzódó felépülés során megmaradó köhögés, nehézlégzés, terhelési légszomj tüneteit mindenképp fontos komolyan venni. A tüdőben tartósan fennálló gyulladást vagy érrendszeri szövődményt jelezhetnek, ami kezelés nélkül maradandó károsodáshoz, fibrózishoz vezethet.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • COVID utáni kivizsgálás,
  • asztma,
  • COPD,
  • légúti allergia,
  • krónikus köhögés,
  • tüdőgyulladás,
  • allergénspecifikus immunterápia,
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett).

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
  Nagy Péter

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Tisztelt Kérdező,
  A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
  Üdvözlettel:
  Dr Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Jó úton haladunk

  Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus