Hosszú COVID: mikor sportolhatok újra?

Hosszú COVID: mikor sportolhatok újra?

Utolsó módosítás:2022.03.01 18:11

Az elhúzódó tünetek sok koronavírus-fertőzésen átesett beteget érintenek. Amikor a napi feladatok elvégzése is nehéz az intenzív fáradtságérzés, gyakori fejfájások mellett, és már egy kis lépcsőzéstől is kifulladunk, távolinak tűnik a visszatérés a heti rendszeres edzésekhez. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mikor és hogyan érdemes a sportolást visszaépíteni az életünkbe, COVID-19 után.

Hosszú COVID: szerteágazó tünetek

A koronavírus fertőzésről ma már tudjuk, hogy az egész szervezetet megbetegítheti. Habár elsősorban a légzőrendszert érintő tünetei miatt – köhögés, náthás tünetek, torokfájás - fordulunk orvoshoz, de a betegség többek közt neurológiai és kardiológiai szövődményeket is okozhat.

Sokan panaszkodnak elhúzódó ízületi- és izomfájdalomra is, így a sportolás megkezdése előtt érdemes erről is szakorvossal konzultálni. A következőkben a tüdőgyógyászati panaszokat tekintjük át részletesebben, ám fontos tudni, hogy a légszomj, a csökkent terhelhetőség és mellkasi fájdalom, nyomó érzés hátterében szív eredetű probléma is állhat, így az intenzív edzések előtt kardiológiai kivizsgáláson is javasolt részt venni.

Így hat a koronavírus-fertőzés a tüdőre

A COVID-19 fertőzések többsége tünetmentesen vagy nagyon enyhe légúti tünetekkel lezajlik, a betegek 5-7 napon belül felépülnek. A 7. és 14. nap között azonban megnő a légzési állapot romlásának kockázata. Ez idő alatt a tünetek súlyosbodnak, akár kórházi ellátásra is szükség lehet, a betegek intenzív ellátásra és akár gépi lélegeztetésre is szorulhatnak.

A tünetek megjelenésétől a gyógyulásig tehát eltelhet 2 hét, de súlyosabb esetben akár 3-6 hét, vagy még több idő is. Hosszú COVID esetén pedig bizonyos tünetek akár hónapokig is megmaradhatnak, ami jelentősen megnehezíti a korábbi napirendhez, munkavégzéshez és sportoláshoz való visszatérést.

Fontos a fokozatosság

Hosszú-covid tünetei megnehezíthetik a sportolást.A Lancet Respiratory Medicine folyóiratban korábban megjelent útmutató hosszabb pihenést javasol a fertőzés után, 10 vagy több nappal a tünetek megjelenésétől, plusz 7 nappal a tünetek megszűnését követően. Az edzést tehát semmiképp nem szabad elkezdeni, amíg tünetek – láz, fáradtság, légszomj – jelentkeznek. Ha aktív vírusfertőzés alatt sportolunk, az a fertőzés súlyosbodását okozhatja, ami további szövődményekhez vezethet – magyarázza dr. Potecz Györgyi.

A tünetek megszűnése után is érdemes még egy hetet várni, majd fokozatos terheléssel el lehet kezdeni az edzéseket. Az intenzitás a korábbi edzettség függvénye, de hobbisportolók esetében általában egy-két hetes gyaloglást követően lehet intenzívebb kardio edzést végezni. Ez lehet akár kerékpározás, elliptikus gép vagy úszás is. Ha néhány hét alatt fokozatosan növeljük az intenzitást és nem jelentkezik panasz, akkor vissza lehet térni a szokásos edzésekhez.

Eltérően reagálunk a fertőzésre

A koronavírus-fertőzés lefolyása függ többek között az életkortól, meglévő alapbetegségektől is, így a felépülés is egyéni tempóban történik. Ezért mindenkinek figyelemmel kell kísérnie a szervezet reakcióit a fizikai terhelésre, a tüneteit edzés közben. Meglévő szív- és érrendszeri vagy krónikus légúti betegség mellett különösen fontos, hogy az érintettek konzultáljanak orvosukkal, mielőtt visszatérnének a megerőltető munkához vagy testmozgáshoz! Igaz ez akkor is, ha nincs semmilyen alapbetegségünk, de a koronavírus-fertőzés után a felépülés elhúzódik, tüneteink vannak, a terhelhetőségünk csökken.

A kivizsgálás életmentő lehet

Dr. Potecz Györgyi arra is felhívja a figyelmet, hogy szövődmények akkor is jelentkezhetnek, ha a betegség enyhébb formában zajlott le. A fertőzést követő elhúzódó felépülés során megmaradó köhögés, nehézlégzés, terhelési légszomj tüneteit mindenképp fontos komolyan venni. A tüdőben tartósan fennálló gyulladást vagy érrendszeri szövődményt jelezhetnek, ami kezelés nélkül maradandó károsodáshoz, fibrózishoz vezethet.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Szimpatikus hozzáállás

    Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus