Hurutos csecsemő: nem megfázás, hanem reflux

Hurutos csecsemő: nem megfázás, hanem reflux

Utolsó módosítás:2022.01.05 10:57

Szörtyögő hangként lehet leginkább leírni, amikor a csecsemőnél hurutos tünetek jelentkeznek. Ilyen esetben nem biztos, hogy légúti fertőzéssel van dolgunk, érdemes reflux irányába is vizsgálódni – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gasztroenterológus, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

Egyik betegség után a másik

A közösségbe került kisgyerekeknél az első időszakban gyakoriak a különböző légúti betegségek. A bölcsődés korú, óvodás gyerekek mellett gyakran a kisebb, csecsemőkorú testvérek is megbetegedhetnek. Az egymás után következő betegségek azonban elfedhetnek egyéb fennálló problémákat is. Előfordulhat ugyanis, hogy a hurutos tüneteket nem kizárólag a légúti fertőzés, hanem reflux okozza.

Innen lehet felismerni, ha reflux áll a háttérben

Hurutos köhögés hátterében reflux is állhat csecsemőknél.Csecsemőkorban gyakori jelenség a reflux. A nyelőcső záróizma, életkorból adódó gyengesége miatt nem zár még tökéletesen. A napjának nagy részét fekvő helyzetben töltő csecsemőnél így az elfogyasztott táplálék a gyomorból a garat felé visszajut a nyelőcsőbe. Ilyenkor hallhatunk a garatban meggyűlő váladék miatt szörtyögő hangot és ez okozza azt az érzetet, hogy a csecsemő hurutos. Az orrból váladék nem szívható ki, vagy ha kevés kijön, az akár anyatejet/tápszer maradékot is tartalmazhat.

Előfordulhat, hogy ez a reflux egyetlen tünete, ám többnyire egyéb panaszokkal is jár. Gyakori bukások jelentkezhetnek, a csecsemő sírósabb lehet, ezt okozhatja, hogy fájhat a gyomra, maró érzést érezhet a nyelőcsövében. Súlyosabb esetekben súlyvesztés is bekövetkezhet.

Gyakori felsőlégúti betegségek, orrdugulás, valódi nátha, valamint fülfertőzések jelentkezhetnek. Figyelmeztető jel lehet, ha a csecsemő gyakran csuklik, tüsszög, köhécsel vagy böfög, emellett erős szájszag is kialakulhat náluk.

Így lehet kezelni

A felsorolt tünetek, betegségek jelentkezése esetén érdemes tehát a refluxra is gondolni – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit. Ilyen esetben a gyermekorvos anyatejes táplálás mellett olyan kiegészítést rendelhet, ami a reflux ellen hat, vagy speciális tápszert ír fel a gyermeknek. (A patikában recept nélkül kapható csecsemőknek való savvisszafolyást gátló szirup, amit etetés után kell megfelelő mennyiségben beadni.) Amennyiben ez sem szünteti meg a sok hurutos panaszt, gyermek pulmonológiai és/vagy fül-orr-gégészeti szakrendelésre kell vinni a gyermeket.

Ahogy a gyomor záróizma megerősödik, a gyermek fél-egy éves korában a refluxos panaszok rendszerint megszűnnek. Egyeseknél a reflux a későbbi életkorban is fennmaradhat, az elhúzódó hurutos betegségek, visszatérő asztmás jellegű sípoló légzések esetén ezt a betegséget mindig javasolt kizárni.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szep jo napot! Tanacsot szeretnek kerni! 28eves vagyok,de mar 2x mutottek a tudomet. Bal es jobb oldalt is.Legmellem volt. Jo meg mindig ezzel szenvedek. Ujra elo jon a ptx .legutobb egy hete fekudtem be par napra,mivel 1 centis levego jott ki. De mar tanacstalan vagyok hogy mitol alakul ki folyamatosan ez nekem,vagy mivel lehetne orvosolni, hogy elmuljon. Varom valaszat! Koszonom
    Helenkàr Andràs

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Kérdező!
    Csak alap-vizsgálatok után lehet tanácsot adni, hogy milyen kezelés jöhet szóba, mivel ez az alapbetegségtől is függ.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Tökéletes ellátás

    Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus