Köhögés csillapítása éjszaka

Köhögés csillapítása éjszaka

Utolsó módosítás:2020.05.19 15:01

A köhögés amennyire hasznos, annyira zavaró is tud lenni, és nagyon kimerítő, ha emiatt éjszaka aludni sem tudunk. Dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosának segítségével utána jártunk, mi okozhatja leggyakrabban és milyen módon lehetséges az éjszakai köhögés csillapítása.

A köhögés, mint kórjelző tünet

A köhögés a légzőrendszer alapvető védekező mechanizmusa, melynek révén a légutakba került fertőző részecskék, szennyező anyagok, valamint a kóros körülmények között termelődő hörgőváladék kiürül. Ugyanakkor a köhögés kórjelző tünet, a heveny és idült légzőszervi betegségekben előforduló panaszok közül a leggyakoribb. Egyéb szervek betegségei (gyomor-tápcsatorna, szív), valamint a vashiány és egyes gyógyszerek is okozhatnak köhögést.

 

Lehet száraz (inproduktiv) vagy hurutos (produktív), heveny vagy idült. Minden esetben alapvető a köhögés kiváltó okának a tisztázása, mivel a köhögés csillapítása éjszaka is csak akkor valósulhat meg, ha a kiváltó alapbetegségeket is kezeljük.

Köhögés csillapítása éjszaka – mi okozza?

Reflux betegség

Ha a köhögés jellemzően inkább fekvő testhelyzetben jelentkezik, abból akár az azt kiváltó okra is következtetni lehet. Ilyen eset például, ha a túlzott gyomorsavképződés áll a háttérben. A reflux oka a gyomrot a nyelőcsővel összekötő záróizom renyhesége. Emiatt a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszaáramlik. Ez nemcsak gyomorégést, hanem köhögést, torokfájást vagy akár krónikus orrmelléküreg-gyulladást is kiválthat. Fekvő testhelyzetben, különösen ha az ágy fejvége nincs megemelve, még inkább fokozódik a köhögés.

Asztma (hörgő asztma)

Az éjszakai köhögés a kezdődő asztma tünete is lehet. Ismert asztmás betegeket az állapotuk rosszabbodására figyelmezteti, ha egyre többször jelentkezik köhögés. Az éjszakai köhögés csillapítása érdekében fontos tüdőgyógyász kezelőorvossal egyeztetni, akár soron kívül is távkonzultáció formájában, mert lehet, hogy a gyógyszereket módosítani kell, hogy a további rosszabbodást megelőzzük.

Szív asztma (szívelégtelenség)

Az éjszakai köhögés a szívelégtelenség tünete is lehet. Kezdetben lehet száraz, majd az állapot romlásával produktívvá válik. Amennyiben jellemzően fekve jelentkező nehézlégzéssel, a teherbírás romlásával is társul, maradéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Hátsó garatfali váladékcsorgás

Gyakran heveny vagy idült orrmelléküreg folyamatok, légúti allergia tünete lehet. A hátsó garatfali csorgás ellemzően orrdugulással társulhat.

Az éjszakai köhögés csillapítása és kezelése

Köhögés csillapítása éjszaka.A kiváltó tényező függvényében tüneti ill. életmódbeli valamint gyógyszeres kezelés válhat szükségessé. Mivel számos köhögéscsillapító és nyákoldó készítmény vény nélkül elérhető a gyógyszertárban, a köhögés tüneti kezelése kapcsán felmerülő fő kérdés, hogy kell kezelni vagy sem, és ha igen, akkor hogyan.

 

  • Alapszabály, hogy a hurutos köhögést nem csillapítjuk. Ilyenkor nyákoldó használata (patikai készítmények, teák, inhalálás), bőséges folyadékfogyasztás javasolt, hogy elősegítse a váladék oldását és a hörgők kitisztulását.
  • Száraz, kínzó köhögés esetén a napi tevékenység, éjszakai pihenés biztosítására lehet bevenni köhögés csillapítót, de ilyen esetben javasolt minél hamarabb orvoshoz fordulni.
  • Az éjszakai köhögés csillapítása érdekében javasolt olyan testhelyzet keresése, amelyben a köhögés kevésbé erőteljes (emeltebb felsőtest, oldalfekvés).
  • Reflux betegségben az étrendi változtatások is fontosak (gyakoribb és kis mennyiségű étkezések, lefekvés előtt legalább 2 órával fogyasztható könnyű vacsora).
  • Tengervizes orrspray főleg heveny légúti betegségek esetén segíthet. Az orrspray különösen akkor hatékony, ha úgy érezzük, hogy a köhögést a hátsó garatfali váladékcsorgás okozza. Fontos az orrdugulás megszüntetése, az orrnyálkahártya lohasztó cseppek max. 5-7 napos használata javasolt, a hozzászokás és következményes mellékhatások elkerülésére.
  • Száraz éjszakai köhögés esetén lehet, hogy túl száraz a levegő a lakásban.
  • Bizonyos betegségek, túlzásba vitt orrcsepp használat vagy gyógyszer mellékhatás is okozhatnak nyálkahártya szárazságot. A helyzetet rontja, ha a hálószoba levegője is száraz, ez ugyanis irritálja a kiszáradt nyálkahártyát, száraz köhögést okozva. Ilyen esetben párásító készüléket célszerű a hálószobában használni. Szintén rontja a helyzetet, ha orrdugulás van a háttérben, mivel ez szájlégzést okoz és fokozza a garati nyálkahártya kiszáradását.

Allergének a hálószobában

Ha a köhögés jellemzően mindig a lakásban, illetve a hálószobában erősödik, akkor érdemes allergének jelenlétére is gondolni. Igazolt allergia esetén, az allergénmentes hálószoba kialakításánál, az éjszakai köhögés csillapítása érdekében a következőkre érdemes figyelni:

- HEPA szűrős készülékkel hetente porszívózni a hálószobában a járó- és a kárpitozott felületeket is, ezzel a háziporatka allergének számát is csökkenteni tudjuk

- hetente ágyneműcsere, magas, a huzat legalább 60 fokon történő mosása - lefekvés előtt zuhanyzással, pollenszezonban naponta történő hajmosással szabaduljunk meg a bőrre és a hajra tapadt allergénektől

- a felesleges porfogókat – régi könyveket, apróságokat, szőnyegeket – távolítsuk el a hálószobából, legyen minél szellősebb, egyszerűbben takarítható.

- ha háziállatot tartunk a lakásban, a hálószobába ne engedjük be

- nézzünk szét a hálószobában a szekrények, falvédők, mögötti területen, a penész megjelenése is okozhat köhögést éjszaka.

 

Ezek az intézkedések nagyon hasznosak, de önmagukban nem feltétlenül szüntetik meg a problémát. Ha allergia okozza, akkor szükségessé válhat a személyre szabott kezelés is. Ez lehet gyógyszeres és/vagy  immunterápia allergia ellen.

 

A heveny légúti fertőzések esetén a köhögés fokozatosan csökken, ha azonban a fenti praktikák alkalmazásával sem enyhül a köhögés 7-10 napon belül, esetleg fokozódik, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz a köhögés okának tisztázására. A tüdőgyógyásszal történő konzultáció ennél korábban is indokolt, ha a köhögés magas lázzal, nehézlégzéssel, mellkasi fájdalommal vagy véres köpettel jár.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kb. két hete köhögök, háziorvos antibiotikumot írt fel, de a köhögés nem szűnik, tegnap mellhártyagyulladást állapított meg és újabb antibiotikumot írt fel. A tüdőm néha sípol, a váladék sűrű és zöldes-sárgás, Ventolint kaptam a köhögés könnyítésére. Érdemes lenne felülvizsgáltatnom magam tüdőgyógyász szakemberrel? Köszönöm a választ
Tisztelt Kérdező,
Amennyiben tünetei nem szűnnek az antibiotikum hatására, vagy rosszabbul érzi magát keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak