Koronavírus-fertőzés után: ilyen tünetek esetén javasolt a kivizsgálás

Koronavírus-fertőzés után: ilyen tünetek esetén javasolt a kivizsgálás

Utolsó módosítás:2021.04.08 16:12

A jelenlegi adatok szerint, 2020 december elején az országban közel 70 ezren gyógyultak meg a koronavírus-fertőzésből, ám úgy tűnik, hogy a valódi, teljes felépülés sokaknál még hosszabb időt vesz igénybe. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa a fertőzés akár hetekig vagy hónapokig is tartó tüneteiről és azok kezeléséről beszélt.

Az enyhe tünetek után is jelentkezhetnek szövődmények

Gyakori tünet a fáradtság koronavírus-fertőzés után.A koronavírus-fertőzés az esetek többségében – 80% körül – enyhe tünetekkel zajlik. Súlyosabb, kórházi kezelést is igénylő tünetek kialakulása rendszerint az idősebb, vagy a krónikus -elsősorban magas vérnyomással, cukorbetegséggel élő- betegek, elhízottak körében szokott előfordulni.

 

Úgy tűnik azonban, hogy ha a fertőzés enyhe tünetekkel is zajlik le, a szövődményei kiszámíthatatlanok, valójában nem lehet előre megmondani, hogy kinél, milyen hosszú lesz a teljes lábadozás ideje – erre figyelmeztetnek a Mayo Klinika orvosai is.

Jelentkezzen be online diffúziós kapacitásmérésre! 

COVID-19 utáni szindróma

A súlyosabb és az enyhébb lefolyású fertőzés után is jelentkezhetnek hosszútávú, akár hetekig, hónapokig fennálló panaszok. A leggyakoribb tünetek:

- fáradtság

- ízületi fájdalom

- mellkasi fájdalom

- köhögés

- légszomj

 

Előfordulhatnak még az alábbi panaszok is:

- a szaglás és az ízérzékelés elvesztése

- izomfájdalom

- fejfájás

- gyors szívverés

- memória, koncentrációs és alváspanaszok

- kiütések

- hajhullás

 

 

A tüdőt érintő elváltozások

Dr. Tárnok Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-fertőzés által okozott tüdőgyulladásból való teljes felépülés hosszabb időt vehet igénybe, ám az elhúzódó légúti panaszok akkor is jelentkezhetnek, ha például a COVID tüdőgyulladás otthoni kezelésével, enyhébb tünetekkel vészeltük át a betegséget.

 

Az EClinical Medicine folyóiratban közölt kutatásban részt vett, átlagosan 48 éves korú betegeknél attól függetlenül jelentkeztek az elhúzódó tünetek, hogy enyhébb vagy súlyosabb panaszokkal zajlott-e le a fertőzés. A legtöbben légszomjra és köhögésre panaszkodtak. A koronavírus-fertőzés után 3 hónappal később készült mellkas CT lelet a résztvevők 70 százalékánál mutatott eltérést, míg a légzésfunkció a betegek 25%-nál volt kóros.

 

COVID után tüdőgyógyászati kivizsgálás.Hasonló megfigyelésre jutottak az innsbrucki kórház orvosai is, akik a járvány európai megjelenésének kezdetén kezelt betegeik állapotát követték nyomon. A 61 év átlag életkorú pácienseknél az átlagosan 13 napos kórházi tartózkodást követő 6 és 12 hét múlva végeztek átfogó – laboratóriumi, CT és légzésfunkciós – vizsgálatokat. Az első kontroll alkalmával a betegek több mint felénél tartós légszomj és köhögés állt fenn, és a CT 88%-uk esetében mutatott tüdő károsodást. A következő vizit alkalmával a tüneteik javultak, a CT eredmény a betegek 56 százalékánál volt kóros.

 

A szakemberek szerint tehát a tüdő képes regenerálódni a koronavírus-fertőzést követően, ám a teljes felépülés hosszabb időt vehet igénybe. A betegségen átesett személyeknek tehát nagyon fontos a fokozatos visszatérés a korábbi életvitelükhöz, kiváltképp az intenzívebb terhelés, sportolás tekintetében.

Tüdőgyógyászati kivizsgálás COVID után

Összegzésként dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen és elhúzódó légúti tüneteket tapasztal, lehetőség szerint vegyen részt tüdőgyógyászati kivizsgáláson.

 

„Ha a betegség tüdőgyulladást okozott, a lezajlását követő 6-12 hétben komplex kivizsgálás javasolt. Ha a páciens enyhébb tünetekkel esett át a fertőzésen, de elhúzódó panaszai vannak, például krónikus fáradtság, nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, szintén javasolt szakorvosi vizsgálaton részt vennie. Az elvégzett vizsgálatokkal az elváltozásokat idejében diagnosztizálni lehet, egyénre szabott kezeléssel a tüneteket csökkentjük, és a további szövődményeket is megelőzhetjük.”

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
Ildikó

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Ildikó!

Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak