COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

Utolsó módosítás:2022.10.22 15:31

Az új típusú koronavírus eltérő súlyosságú tüneteket okozhat a betegeknél. Van, aki otthoni lábadozással átvészeli a fertőzést, de sokan szorulnak kórházi kezelésre. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát a COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése kapcsán kérdeztük. Azt is elmondta, mikor hívjunk mindenképp mentőt és mire figyeljünk a felépülést követően.


Szolgáltatásaink az Ön gyógyulásáért:


COVID-19 tüdőgyulladás – más, mint amit eddig ismertünk

Tüdőgyulladás korábban is előfordult, főként szezonális jelleggel. Többsége bakteriális eredetű, de előfordult, hogy vírusos légúti fertőzések – például influenza - szövődményeként alakult ki a betegség. Ez főként legyengült immunrendszerű, idősek esetében vagy akkor fordult elő, ha egyéb társbetegségek is nehezítették a szervezet védekezését a kórokozóval szemben.

 

A koronavírus az eddig ismert tüdőgyulladásoktól eltérő betegséget okozhat.Az új típusú koronavírus által okozott tüdőgyulladás esetében – különösen most, a harmadik hullám idején fertőzést okozó brit mutáció miatt – azonban ismert betegség nélkül, fiatalabbaknál, korábbi jó egészségügyi állapot mellett is kialakul tüdőgyulladás. Ez teljesen más típusú, mint a korábban ismert tüdőgyulladások.

 

A COVID-19 tüdőgyulladás tartósan és nagy területen gátolja a gázcserét, megakadályozza az oxigén átjutását a tüdőn keresztül a szervezet többi része felé – magyarázza dr. Potecz Györgyi. A romló gázcsere következtében légszomj, fejfájás jelentkezhet, de az oxigén hiányát az egész szervezet megérzi. Több szerv, például a szív, a máj vagy a vesék működése is károsodhat ennek következtében, hiszen a szerveink mindegyikére igaz, hogy az egészséges működéshez oxigénre van szüksége.

COVID-19 – honnan tudhatom, hogy tüdőgyulladásom van?

A koronavírus-fertőzés jellemzően fáradtság érzéssel, fejfájással, lázzal, torokfájással kezdődik. Emellett jelentkezhet ízületi – és izomfájdalom, valamint hányinger, étvágytalanság, hasmenés is. A tüdő érintettségére utal, ha száraz köhögést is tapasztal a beteg. Ez lehet ingerköhögés, mely először mozgásra, fizikai aktivitás mellett, később pedig már nyugalomban is jelentkezik.

 

A láz, a száraz köhögés, hátfájás, mellkasban jelentkező fájdalom, nehézlégzés és légszomj tüdőgyulladás jele lehet. A tünetek jelentkezhetnek a betegség elejétől, de sokszor előfordul, hogy átmeneti javulás után alakulnak ki.

COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

Pozitív COVID-19 teszt esetén kövesse háziorvosa utasításait. Ma már a háziorvosoknak lehetősége van receptre felírni a favipiravir nevű, vírusellenes készítményt. A gyógyszer a vírus elszaporodását gátolja a szervezetben, ezért a betegség elején, az első pár napban elkezdve hatásos. Szedésével a betegség enyhébb lefolyású lehet, segíthet megelőzni, hogy kórházi ellátásra legyen szükség.

 

Covid tüdőgyulladás otthoni kezelése vírusellenes gyógyszerrel.Háziorvosa az otthoni kezeléshez javasolni fog egyéb készítményeket – például láz- és fájdalomcsillapításra aspirin, vagy paracetamol - is, melyeket az otthoni pihenés és a bőséges folyadékfogyasztás mellett érdemes bevetni a mielőbbi gyógyulás érdekében. Ha lehet, a sok fekvést, kifejezetten a hanyattfekvést kerülni kell, a normális vénás keringés fenntartása és a tüdő rendes átlélegezhetősége érdekében. Az állapotunkról fontos adatot árul el a pulzoximéter, amit mindenképp érdemes beszerezni enyhébb tünetekkel otthon lábadozó koronavírus-fertőzöttek számára.

Pulzoximéter használata

A COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése során normál végtagi keringésnél objektív adatot szolgáltat a vér oxigén szintjéről. Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy az oxigénhiányt egyéntől függően különbözően, vagy épp egyáltalán nem érezzük. Egyedi különbségek mutatkoznak abban, hogy kinél mennyi a tolerancia. Előfordulhat, hogy az egyik beteg kis kiterjedésű tüdőgyulladás mellett is érzi az oxigén felvételi hiányt, másnál csak mozgásra okoz ez panaszokat. Éppen ezért fontos a pulzoximéter, ami egyértelműen megmutatja, hogy mennyi az oxigén szaturáció.

 

Az ujjvégre csíptethető eszköz a körömágy területén lévő kapillárisokat figyeli, a bennük mozgó vörösvérsejtek oxigén telítettségét kalkulálja. Fontos, hogy a mérést nyugalomban végezzük, mert mozgás hatására a keringés megváltozik. A normál érték, egészséges személyek esetében 95% feletti. Tartós 90% alatti érték esetén orvosi segítségre van szükség a kezeléshez.

Mikor hívjunk mentőt?

A COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése során előfordulhat az állapot rosszabbodása, de ha jelentős javulást nem tudunk elérni, a tünetek tartósan fennállnak, akkor is javasolt a sürgős orvosi beavatkozás. Az alábbi tünetek esetén – nem együttes jelentkezésekor is - javasolt mentőt hívni:

- napok óta fennálló magas láz,

- több napos rossz közérzet, gyengeség, hasmenés, csökkent vizelet mennyiség

- fokozódó kínzó száraz köhögés,

- nem szűnő fejfájás,

- nehézlégzés, légszomj,

- mellkasi fájdalom esetén.

Gyorsan rosszabbodhat a betegek állapota

A COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése során a tünetek alapos megfigyelése és adott esetben a sürgősségi ellátás életmentő. A koronavírus nemcsak egy-egy szervet, pl. tüdőt támadja, hanem kivált a szervezetben egy olyan belső reakciót, ami túlzott immunválasszal jár. Mindez a szervezet egészében általános gyulladással jár együtt, amit a gyulladásos fehérjék (citokin) fokozott termelése, az ún. citokinvihar kísér. Ilyenkor – amellett, hogy a tüdőben is romlik a szöveti keringés, a fokozott véralvadás miatt megnő a trombózis, tüdőembólia kockázata is a betegnél.

Elhúzódó felépülés -a poszt-COVID szindróma

Poszt-COVID szindróma tünete lehet a fradtság.Egyre több kutatás mutat rá és a betegek beszámolói is arra utalnak, hogy COVID-19 fertőzés esetén a teljes felépülés sok esetben akár több hónapig is eltarthat. A poszt-COVID szindróma a koronavírus-fertőzés után krónikusan fennálló tünetegyüttes. Ezek lehetnek: fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, fejfájás, memóriazavar, naponta több alkalommal visszatérő köhögő roham, nehézlégzés, COVID-19 utáni légszomj, végtagzsibbadás.

Poszt-COVID-szindrómáról bővebben itt olvashat. >>>

COVID tüdőgyulladás utáni kivizsgálás

A koronavírus-fertőzés kapcsán kialakult tüdőgyulladás során a tüdőszövetben a gyulladás nyomán kötőszövetes háló alakulhat ki, ami a későbbiekben a tüdő rugalmasságának csökkenését (fibrózist), csökkent gázcserét- oxigénhiányt és ún. restriktiv légzésfunkciós beszűkülést okoz. Ennek megjelenése egyaránt előfordulhat enyhébb és súlyosabb lefolyású COVID-19 tüdőgyulladást követően is.

 

Korai stádiumban felismerve azonban nagy eséllyel megelőzhető a végleges poszt-covid tüdőfibrózis. Ennek érdekében, a fertőzés lezajlását követő 6-12 hétben javasolt részt venni COVID-19 utáni tüdőgyógyászati kivizsgáláson.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • COVID utáni kivizsgálás,
  • asztma,
  • COPD,
  • légúti allergia,
  • krónikus köhögés,
  • tüdőgyulladás,
  • allergénspecifikus immunterápia,
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett).

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
  Kalló Hajnalka

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Kedves Kalló Hajnalka!

  Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

  Üdvözleetel :

  Dr. Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Felelősségteljesen a vírus ideje alatt

  Felelősségteljesen vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban is. A recepciós hölgy nagyon határozottan, de udvariasan tette a dolgát. A doktornő körültekintően megvizsgált és számomra is érthető módon elmagyarázott mindent. Nagyon köszönöm!

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus