COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

Utolsó módosítás:2022.10.22 15:31

Az új típusú koronavírus eltérő súlyosságú tüneteket okozhat a betegeknél. Van, aki otthoni lábadozással átvészeli a fertőzést, de sokan szorulnak kórházi kezelésre. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát a COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése kapcsán kérdeztük. Azt is elmondta, mikor hívjunk mindenképp mentőt és mire figyeljünk a felépülést követően.


Szolgáltatásaink az Ön gyógyulásáért:


COVID-19 tüdőgyulladás – más, mint amit eddig ismertünk

Tüdőgyulladás korábban is előfordult, főként szezonális jelleggel. Többsége bakteriális eredetű, de előfordult, hogy vírusos légúti fertőzések – például influenza - szövődményeként alakult ki a betegség. Ez főként legyengült immunrendszerű, idősek esetében vagy akkor fordult elő, ha egyéb társbetegségek is nehezítették a szervezet védekezését a kórokozóval szemben.

 

A koronavírus az eddig ismert tüdőgyulladásoktól eltérő betegséget okozhat.Az új típusú koronavírus által okozott tüdőgyulladás esetében – különösen most, a harmadik hullám idején fertőzést okozó brit mutáció miatt – azonban ismert betegség nélkül, fiatalabbaknál, korábbi jó egészségügyi állapot mellett is kialakul tüdőgyulladás. Ez teljesen más típusú, mint a korábban ismert tüdőgyulladások.

 

A COVID-19 tüdőgyulladás tartósan és nagy területen gátolja a gázcserét, megakadályozza az oxigén átjutását a tüdőn keresztül a szervezet többi része felé – magyarázza dr. Potecz Györgyi. A romló gázcsere következtében légszomj, fejfájás jelentkezhet, de az oxigén hiányát az egész szervezet megérzi. Több szerv, például a szív, a máj vagy a vesék működése is károsodhat ennek következtében, hiszen a szerveink mindegyikére igaz, hogy az egészséges működéshez oxigénre van szüksége.

COVID-19 – honnan tudhatom, hogy tüdőgyulladásom van?

A koronavírus-fertőzés jellemzően fáradtság érzéssel, fejfájással, lázzal, torokfájással kezdődik. Emellett jelentkezhet ízületi – és izomfájdalom, valamint hányinger, étvágytalanság, hasmenés is. A tüdő érintettségére utal, ha száraz köhögést is tapasztal a beteg. Ez lehet ingerköhögés, mely először mozgásra, fizikai aktivitás mellett, később pedig már nyugalomban is jelentkezik.

 

A láz, a száraz köhögés, hátfájás, mellkasban jelentkező fájdalom, nehézlégzés és légszomj tüdőgyulladás jele lehet. A tünetek jelentkezhetnek a betegség elejétől, de sokszor előfordul, hogy átmeneti javulás után alakulnak ki.

COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése

Pozitív COVID-19 teszt esetén kövesse háziorvosa utasításait. Ma már a háziorvosoknak lehetősége van receptre felírni a favipiravir nevű, vírusellenes készítményt. A gyógyszer a vírus elszaporodását gátolja a szervezetben, ezért a betegség elején, az első pár napban elkezdve hatásos. Szedésével a betegség enyhébb lefolyású lehet, segíthet megelőzni, hogy kórházi ellátásra legyen szükség.

 

Covid tüdőgyulladás otthoni kezelése vírusellenes gyógyszerrel.Háziorvosa az otthoni kezeléshez javasolni fog egyéb készítményeket – például láz- és fájdalomcsillapításra aspirin, vagy paracetamol - is, melyeket az otthoni pihenés és a bőséges folyadékfogyasztás mellett érdemes bevetni a mielőbbi gyógyulás érdekében. Ha lehet, a sok fekvést, kifejezetten a hanyattfekvést kerülni kell, a normális vénás keringés fenntartása és a tüdő rendes átlélegezhetősége érdekében. Az állapotunkról fontos adatot árul el a pulzoximéter, amit mindenképp érdemes beszerezni enyhébb tünetekkel otthon lábadozó koronavírus-fertőzöttek számára.

Pulzoximéter használata

A COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése során normál végtagi keringésnél objektív adatot szolgáltat a vér oxigén szintjéről. Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy az oxigénhiányt egyéntől függően különbözően, vagy épp egyáltalán nem érezzük. Egyedi különbségek mutatkoznak abban, hogy kinél mennyi a tolerancia. Előfordulhat, hogy az egyik beteg kis kiterjedésű tüdőgyulladás mellett is érzi az oxigén felvételi hiányt, másnál csak mozgásra okoz ez panaszokat. Éppen ezért fontos a pulzoximéter, ami egyértelműen megmutatja, hogy mennyi az oxigén szaturáció.

 

Az ujjvégre csíptethető eszköz a körömágy területén lévő kapillárisokat figyeli, a bennük mozgó vörösvérsejtek oxigén telítettségét kalkulálja. Fontos, hogy a mérést nyugalomban végezzük, mert mozgás hatására a keringés megváltozik. A normál érték, egészséges személyek esetében 95% feletti. Tartós 90% alatti érték esetén orvosi segítségre van szükség a kezeléshez.

Mikor hívjunk mentőt?

A COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése során előfordulhat az állapot rosszabbodása, de ha jelentős javulást nem tudunk elérni, a tünetek tartósan fennállnak, akkor is javasolt a sürgős orvosi beavatkozás. Az alábbi tünetek esetén – nem együttes jelentkezésekor is - javasolt mentőt hívni:

- napok óta fennálló magas láz,

- több napos rossz közérzet, gyengeség, hasmenés, csökkent vizelet mennyiség

- fokozódó kínzó száraz köhögés,

- nem szűnő fejfájás,

- nehézlégzés, légszomj,

- mellkasi fájdalom esetén.

Gyorsan rosszabbodhat a betegek állapota

A COVID-19 tüdőgyulladás otthoni kezelése során a tünetek alapos megfigyelése és adott esetben a sürgősségi ellátás életmentő. A koronavírus nemcsak egy-egy szervet, pl. tüdőt támadja, hanem kivált a szervezetben egy olyan belső reakciót, ami túlzott immunválasszal jár. Mindez a szervezet egészében általános gyulladással jár együtt, amit a gyulladásos fehérjék (citokin) fokozott termelése, az ún. citokinvihar kísér. Ilyenkor – amellett, hogy a tüdőben is romlik a szöveti keringés, a fokozott véralvadás miatt megnő a trombózis, tüdőembólia kockázata is a betegnél.

Elhúzódó felépülés -a poszt-COVID szindróma

Poszt-COVID szindróma tünete lehet a fradtság.Egyre több kutatás mutat rá és a betegek beszámolói is arra utalnak, hogy COVID-19 fertőzés esetén a teljes felépülés sok esetben akár több hónapig is eltarthat. A poszt-COVID szindróma a koronavírus-fertőzés után krónikusan fennálló tünetegyüttes. Ezek lehetnek: fáradékonyság, csökkent terhelhetőség, fejfájás, memóriazavar, naponta több alkalommal visszatérő köhögő roham, nehézlégzés, COVID-19 utáni légszomj, végtagzsibbadás.

Poszt-COVID-szindrómáról bővebben itt olvashat. >>>

COVID tüdőgyulladás utáni kivizsgálás

A koronavírus-fertőzés kapcsán kialakult tüdőgyulladás során a tüdőszövetben a gyulladás nyomán kötőszövetes háló alakulhat ki, ami a későbbiekben a tüdő rugalmasságának csökkenését (fibrózist), csökkent gázcserét- oxigénhiányt és ún. restriktiv légzésfunkciós beszűkülést okoz. Ennek megjelenése egyaránt előfordulhat enyhébb és súlyosabb lefolyású COVID-19 tüdőgyulladást követően is.

 

Korai stádiumban felismerve azonban nagy eséllyel megelőzhető a végleges poszt-covid tüdőfibrózis. Ennek érdekében, a fertőzés lezajlását követő 6-12 hétben javasolt részt venni COVID-19 utáni tüdőgyógyászati kivizsgáláson.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Maximális felkészültség

    Mind a doktornő, mind az asszisztensek maximálisan felkészültek és segítőkészek voltak. Ellátás közben a biztosítóval is egyeztetni kellett, ebben is segítettek, végül sikerült mindent egyszerre elintéznem. Nagyon hálás vagyok nekik ezért, köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus