Mi a viharasztma?

Mi a viharasztma?

Utolsó módosítás:2024.04.10 10:59

A viharasztma tünetei jelentkezhetnek tavasszal vagy nyáron, amikor sok pollen van a levegőben, és a meleg, száraz, szeles időjárást hirtelen vihar, zivatar váltja fel. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, hogy mire kell figyelniük az allergiásoknak, asztmásoknak ilyen esetben.

Nem minden eső mossa el a polleneket

A pollenallergiások különösen örülnek, ha a pollenszezonban eső érkezik, hiszen a csapadék „elmossa” a polleneket, az eső után csökken a pollenszám, átmenetileg felfrissül a levegő. A viharos, zivatarral érkező csapadék azonban ellenkező hatást is kiválthat, az arra érzékenyek tüneteit ronthatja.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A zivatarok és az időjárás változásai asztmás rohamot is okozhat

A viharasztma oka, hogy zivatarok idején a szél, a hőmérséklet és a páratartalom gyors változása mellett hatalmas mennyiségű kis pollen allergén részecskék kerülnek a levegőbe.

A heves esőzés, zivatar hatására ugyanis a pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét. Ez azért veszélyes, mert amíg az ép, sértetlen pollenszemek többnyire csak a felső légutak területére jutnak el, nem kerülnek be a mélyebb légutak, a tüdő területére, a kisebb részecskék már elérhetik a tüdő mélyebb részeit is, emiatt súlyosabb asztmás rohamokat és hevesebb allergiás reakciót válthatnak ki.

Mit tegyen allergiásként, asztmásként vihar esetén?

 • Az erős szél nagy távolságokra is eljuttathatja a pollenszemeket, ezért akkor is rosszabbodhatnakviharasztma a tüneteink, ha nem a közvetlen környezetünkben, hanem például a környező településeken tombol a vihar. Ilyen esetben ezért maradjunk inkább zárt térben, amíg nem javul az időjárás.
 • Nem minden zivatar vált ki viharasztmát, de az erős széllökésekkel kísért viharok esetén, különösen azokon a napokon, amikor magas a pollenszám, az allergiások, asztmások számára óvatosság indokolt.
 • Nem csak a pollenallergiában szenvedőket érintheti a viharasztma. Más allergének, például a gombaspórák, a nagy páratartalom és a hőmérséklet rövid időn belüli változása is hatással lehet egyes asztmában és más légúti betegségben szenvedő személyek tüneteire zivatar idején.
 • A napi aktuális pollenszám, a légszennyezettség mértéke, időjárás változásai, a hőség, a magas páratartalom és szél is befolyásolja az asztmás, allergiás tüneteket. A külső hatások azonban azokat a betegeket viselik meg leginkább, akiknél a betegségük nem megfelelően kontrollált. A személyre szabott, jól beállított kezelés tehát a viharasztma megelőzésének szempontjából is nagyon lényeges.
 • Fontos, hogy az előírás szerint szedje a gyógyszereit és rendelkezzen aktuális asztma cselekvési tervvel és kövesse az abban leírtakat abban az esetben, ha a tünetei a vihar következtében rosszabbodnak. Ilyen esetben is hasznos az otthoni légzésfunkciós eszköz használata. A mért adatokat a kezelőorvos a távolból is elérheti, és távkonzultációban módosítani tudja a gyógyszereket is, ha szükséges.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
  Nagy Péter

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Tisztelt Kérdező,
  A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
  Üdvözlettel:
  Dr Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szimpatikus hozzáállás

  Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus