Mi a viharasztma?

Mi a viharasztma?

Utolsó módosítás:2024.04.10 10:59

A viharasztma tünetei jelentkezhetnek tavasszal vagy nyáron, amikor sok pollen van a levegőben, és a meleg, száraz, szeles időjárást hirtelen vihar, zivatar váltja fel. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, hogy mire kell figyelniük az allergiásoknak, asztmásoknak ilyen esetben.

Nem minden eső mossa el a polleneket

A pollenallergiások különösen örülnek, ha a pollenszezonban eső érkezik, hiszen a csapadék „elmossa” a polleneket, az eső után csökken a pollenszám, átmenetileg felfrissül a levegő. A viharos, zivatarral érkező csapadék azonban ellenkező hatást is kiválthat, az arra érzékenyek tüneteit ronthatja.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A zivatarok és az időjárás változásai asztmás rohamot is okozhat

A viharasztma oka, hogy zivatarok idején a szél, a hőmérséklet és a páratartalom gyors változása mellett hatalmas mennyiségű kis pollen allergén részecskék kerülnek a levegőbe.

A heves esőzés, zivatar hatására ugyanis a pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét. Ez azért veszélyes, mert amíg az ép, sértetlen pollenszemek többnyire csak a felső légutak területére jutnak el, nem kerülnek be a mélyebb légutak, a tüdő területére, a kisebb részecskék már elérhetik a tüdő mélyebb részeit is, emiatt súlyosabb asztmás rohamokat és hevesebb allergiás reakciót válthatnak ki.

Mit tegyen allergiásként, asztmásként vihar esetén?

  • Az erős szél nagy távolságokra is eljuttathatja a pollenszemeket, ezért akkor is rosszabbodhatnakviharasztma a tüneteink, ha nem a közvetlen környezetünkben, hanem például a környező településeken tombol a vihar. Ilyen esetben ezért maradjunk inkább zárt térben, amíg nem javul az időjárás.
  • Nem minden zivatar vált ki viharasztmát, de az erős széllökésekkel kísért viharok esetén, különösen azokon a napokon, amikor magas a pollenszám, az allergiások, asztmások számára óvatosság indokolt.
  • Nem csak a pollenallergiában szenvedőket érintheti a viharasztma. Más allergének, például a gombaspórák, a nagy páratartalom és a hőmérséklet rövid időn belüli változása is hatással lehet egyes asztmában és más légúti betegségben szenvedő személyek tüneteire zivatar idején.
  • A napi aktuális pollenszám, a légszennyezettség mértéke, időjárás változásai, a hőség, a magas páratartalom és szél is befolyásolja az asztmás, allergiás tüneteket. A külső hatások azonban azokat a betegeket viselik meg leginkább, akiknél a betegségük nem megfelelően kontrollált. A személyre szabott, jól beállított kezelés tehát a viharasztma megelőzésének szempontjából is nagyon lényeges.
  • Fontos, hogy az előírás szerint szedje a gyógyszereit és rendelkezzen aktuális asztma cselekvési tervvel és kövesse az abban leírtakat abban az esetben, ha a tünetei a vihar következtében rosszabbodnak. Ilyen esetben is hasznos az otthoni légzésfunkciós eszköz használata. A mért adatokat a kezelőorvos a távolból is elérheti, és távkonzultációban módosítani tudja a gyógyszereket is, ha szükséges.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Felelősségteljesen a vírus ideje alatt

    Felelősségteljesen vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban is. A recepciós hölgy nagyon határozottan, de udvariasan tette a dolgát. A doktornő körültekintően megvizsgált és számomra is érthető módon elmagyarázott mindent. Nagyon köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus