Mi a viharasztma?

Mi a viharasztma?

Utolsó módosítás:2022.08.08 17:54

A viharasztma tünetei jelentkezhetnek tavasszal vagy nyáron, amikor sok pollen van a levegőben, és a meleg, száraz, szeles időjárást hirtelen vihar, zivatar váltja fel. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, hogy mire kell figyelniük az allergiásoknak, asztmásoknak ilyen esetben.

Nem minden eső mossa el a polleneket

A pollenallergiások különösen örülnek, ha a pollenszezonban eső érkezik, hiszen a csapadék „elmossa” a polleneket, az eső után csökken a pollenszám, átmenetileg felfrissül a levegő. A viharos, zivatarral érkező csapadék azonban ellenkező hatást is kiválthat, az arra érzékenyek tüneteit ronthatja.

A zivatarok és az időjárás változásai asztmás rohamot is okozhat

Vigharasztmár okozhat a zivatar.A viharasztma oka, hogy zivatarok idején a szél, a hőmérséklet és a páratartalom gyors változása mellett hatalmas mennyiségű kis pollen allergén részecskék kerülnek a levegőbe.

A heves esőzés, zivatar hatására ugyanis a pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét. Ez azért veszélyes, mert amíg az ép, sértetlen pollenszemek többnyire csak a felső légutak területére jutnak el, nem kerülnek be a mélyebb légutak, a tüdő területére, a kisebb részecskék már elérhetik a tüdő mélyebb részeit is, emiatt súlyosabb asztmás rohamokat és hevesebb allergiás reakciót válthatnak ki.

Mit tegyen allergiásként, asztmásként vihar esetén?

 • Az erős szél nagy távolságokra is eljuttathatja a pollenszemeket, ezért akkor is rosszabbodhatnak a tüneteink, ha nem a közvetlen környezetünkben, hanem például a környező településeken tombol a vihar. Ilyen esetben ezért maradjunk inkább zárt térben, amíg nem javul az időjárás.
 • Nem minden zivatar vált ki viharasztmát, de az erős széllökésekkel kísért viharok esetén, különösen azokon a napokon, amikor magas a pollenszám, az allergiások, asztmások számára óvatosság indokolt.
 • Nem csak a pollenallergiában szenvedőket érintheti a viharasztma. Más allergének, például a gombaspórák, a nagy páratartalom és a hőmérséklet rövid időn belüli változása is hatással lehet egyes asztmában és más légúti betegségben szenvedő személyek tüneteire zivatar idején.
 • A napi aktuális pollenszám, a légszennyezettség mértéke, időjárás változásai, a hőség, a magas páratartalom és szél is befolyásolja az asztmás, allergiás tüneteket. A külső hatások azonban azokat a betegeket viselik meg leginkább, akiknél a betegségük nem megfelelően kontrollált. A személyre szabott, jól beállított kezelés tehát a viharasztma megelőzésének szempontjából is nagyon lényeges.
 • Fontos, hogy az előírás szerint szedje a gyógyszereit és rendelkezzen aktuális asztma cselekvési tervvel és kövesse az abban leírtakat abban az esetben, ha a tünetei a vihar következtében rosszabbodnak. Ilyen esetben is hasznos az otthoni légzésfunkciós eszköz használata. A mért adatokat a kezelőorvos a távolból is elérheti, és távkonzultációban módosítani tudja a gyógyszereket is, ha szükséges.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • COVID utáni kivizsgálás,
  • asztma,
  • COPD,
  • légúti allergia,
  • krónikus köhögés,
  • tüdőgyulladás,
  • allergénspecifikus immunterápia,
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett).

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
  Péter

  Budaházi Kata

  vezető asszisztens
  Tisztelt Kérdező,

  A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
  Üdvözlettel:
  Budaházi Kata

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szimpatikus hozzáállás

  Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus