Mi a viharasztma?

Mi a viharasztma?

Utolsó módosítás:2023.07.16 16:04

A viharasztma tünetei jelentkezhetnek tavasszal vagy nyáron, amikor sok pollen van a levegőben, és a meleg, száraz, szeles időjárást hirtelen vihar, zivatar váltja fel. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, hogy mire kell figyelniük az allergiásoknak, asztmásoknak ilyen esetben.

Nem minden eső mossa el a polleneket

A pollenallergiások különösen örülnek, ha a pollenszezonban eső érkezik, hiszen a csapadék „elmossa” a polleneket, az eső után csökken a pollenszám, átmenetileg felfrissül a levegő. A viharos, zivatarral érkező csapadék azonban ellenkező hatást is kiválthat, az arra érzékenyek tüneteit ronthatja.

A zivatarok és az időjárás változásai asztmás rohamot is okozhat

Vigharasztmár okozhat a zivatar.A viharasztma oka, hogy zivatarok idején a szél, a hőmérséklet és a páratartalom gyors változása mellett hatalmas mennyiségű kis pollen allergén részecskék kerülnek a levegőbe.

A heves esőzés, zivatar hatására ugyanis a pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét. Ez azért veszélyes, mert amíg az ép, sértetlen pollenszemek többnyire csak a felső légutak területére jutnak el, nem kerülnek be a mélyebb légutak, a tüdő területére, a kisebb részecskék már elérhetik a tüdő mélyebb részeit is, emiatt súlyosabb asztmás rohamokat és hevesebb allergiás reakciót válthatnak ki.

Mit tegyen allergiásként, asztmásként vihar esetén?

 • Az erős szél nagy távolságokra is eljuttathatja a pollenszemeket, ezért akkor is rosszabbodhatnak a tüneteink, ha nem a közvetlen környezetünkben, hanem például a környező településeken tombol a vihar. Ilyen esetben ezért maradjunk inkább zárt térben, amíg nem javul az időjárás.
 • Nem minden zivatar vált ki viharasztmát, de az erős széllökésekkel kísért viharok esetén, különösen azokon a napokon, amikor magas a pollenszám, az allergiások, asztmások számára óvatosság indokolt.
 • Nem csak a pollenallergiában szenvedőket érintheti a viharasztma. Más allergének, például a gombaspórák, a nagy páratartalom és a hőmérséklet rövid időn belüli változása is hatással lehet egyes asztmában és más légúti betegségben szenvedő személyek tüneteire zivatar idején.
 • A napi aktuális pollenszám, a légszennyezettség mértéke, időjárás változásai, a hőség, a magas páratartalom és szél is befolyásolja az asztmás, allergiás tüneteket. A külső hatások azonban azokat a betegeket viselik meg leginkább, akiknél a betegségük nem megfelelően kontrollált. A személyre szabott, jól beállított kezelés tehát a viharasztma megelőzésének szempontjából is nagyon lényeges.
 • Fontos, hogy az előírás szerint szedje a gyógyszereit és rendelkezzen aktuális asztma cselekvési tervvel és kövesse az abban leírtakat abban az esetben, ha a tünetei a vihar következtében rosszabbodnak. Ilyen esetben is hasznos az otthoni légzésfunkciós eszköz használata. A mért adatokat a kezelőorvos a távolból is elérheti, és távkonzultációban módosítani tudja a gyógyszereket is, ha szükséges.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • COVID utáni kivizsgálás,
  • asztma,
  • COPD,
  • légúti allergia,
  • krónikus köhögés,
  • tüdőgyulladás,
  • allergénspecifikus immunterápia,
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett).

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
  Kalló Hajnalka

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Kedves Kalló Hajnalka!

  Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

  Üdvözleetel :

  Dr. Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Maximális felkészültség

  Mind a doktornő, mind az asszisztensek maximálisan felkészültek és segítőkészek voltak. Ellátás közben a biztosítóval is egyeztetni kellett, ebben is segítettek, végül sikerült mindent egyszerre elintéznem. Nagyon hálás vagyok nekik ezért, köszönöm!

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus