Örökletes enzimhiány is okozhat COPD-t

Örökletes enzimhiány is okozhat COPD-t

Utolsó módosítás:2019.07.26 14:02

A COPD elsődleges és leggyakoribb kiváltó oka a dohányzás, ám emellett más okokból is kialakulhat a betegség. Dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a betegség megjelenésében közrejátszhat foglalkozási ártalom vagy elhanyagolt asztma, de egy örökletes enzimhiány is.

Ha elfogy a levegő

A COPD, más néven krónikus obstruktív tüdőbetegség fokozódó és részlegesen visszafordítható légúti áramlási korlátozottsággal járó kórkép, melynek hátterében légúti gyulladás áll. A tüneteket és a funkciókárosodást a kislégutak gyulladása és beszűkülése, valamint a tüdőszövet – léghólyagocskák – károsodása: tüdőtágulat vagy emfizéma okozza. A betegség megfelelő kezeléssel kontrollálható, de nem gyógyítható, így különösen fontos a megelőzés, vagy a már kialakult elváltozás esetén a mielőbbi diagnózis, idejében megkezdett terápia.

Ismert és kevésbé ismert rizikófaktorok

A COPD elsődleges, de nem egyedüli kiváltó oka az aktív ill. passzív dohányzás. Bizonyos munkaköri ártalmak is fokozott rizikót jelentenek: magas légszennyezettség, füstök, gázok, vegyszerek tartós belélegzése.

„A betegség kialakulását azonban nem mindig tudjuk életmódunkkal befolyásolni: létezik egy örökletes elváltozás, amely szintén szerepet közrejátszhat a panaszok megjelenésében: az alfa-1 antitripszin (AAT) enzim veleszületett hiánya a teljes tüdőt érintő emfizéma kialakulását eredményezi.”

A COPD fő tünetei

  • Idült köhögés, mely kezdetben főként reggel, ébredés után jellemző, később állandósul.
  • Idült köpetürítés, melynek mennyisége és minősége változó.
  • Nehézlégzés, mely kezdetben csak fizikai terhelésre jelentkezik, majd a funkcióvesztés következtében fokozatosan súlyosbodik.

Lépések a megelőzését

Légzésfunkciós vizsgálattal szűrhető a COPD- Első lépés a dohányzásról való leszokás, ezzel egy időben, majd évente javasolt szűrővizsgálat elvégeztetése. A COPD szűrésére alkalmas a légzésfunkciós vizsgálat.(spirometria)

- Munka közben a munkavédelmi előírások betartása, megfelelő szűrővel ellátott maszk viselése. Érdemes erre mindenkinek odafigyelnie, aki szennyezett, poros, füstös környezetben, vagy vegyszerekkel dolgozik.

- Az AAT szűrése indokolt lehet a családban korábban előfordult betegség kapcsán, de gyanúra ad okot az 50 éves kor alatt jelentkező tüdőtágulat is. Az enzimhiány vérvizsgálattal szűrhető.

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

fvc ref3.97 2.83 71% fev.05. ref3. 17 2.51 79% visza álitható ez még. köszönöm
Tisztelt Kérdező,
A textusából kiragadott értékeket a páciens vizsgálata nélkül, szakorvosi vizit nélkül megítélni nem lehet.
Kezelő orvosa tud bővebb felvilágosítást adni.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak