Pletizmográf – több, mint légzésfunkció

Pletizmográf – több, mint légzésfunkció

Utolsó módosítás:2021.11.04 09:54

A légzésfunkciós vizsgálat egyik típusa, a pletizmográf segítségével a hagyományos spirometriával mért értékek mellett számos egyéb adatot lehet rögzíteni. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa a pletizmográfiás vizsgálat menetét és előnyeit ismertette.

Miért van szükség légzésfunkciós vizsgálatra?

A tüdő állapotát több módon is vizsgálhatjuk. A tüdőszűrést – mellkas röntgen vagy mellkas CT vizsgálat – a tuberkulózis (tbc) és tüdőrák kimutatására alkalmazzuk, de fontos szerepe van egyéb betegségek diagnózisában is.

Elhúzódó köhögés esetén is indokolt a pletizmográfia.Vannak azonban olyan tüdőbetegségek, ahol a képalkotással nem találunk a kórképre utaló jellegzetes elváltozásokat, vagy a talált elváltozások képi megjelenése nem tükrözi a klinikai- funkcionális állapotot, így csak a tüdőfunkció mérésével, légzésfunkciós vizsgálattal együtt tudjuk pontosan diagnosztizálni és eredményesen kezelni- magyarázza dr. Potecz Györgyi.

Ezek a betegségek hosszabb időn át akár panaszt sem okoznak, de a vizsgálat már mutatja a tüdő működésében bekövetkezett változást. A spirometria segítségével tehát egyes tüdőbetegségek korai stádiumban felismerhetők.

A légzésfunkció típusai

  • A hagyományos légzésfunkciós vizsgálattal a légutakból kifújt és beszívott levegő térfogatát, áramlását lehet megmérni. Asztma és COPD gyanúja esetén szűrő jelleggel is és a betegeknél a kontroll vizsgálatok során is elvégzett vizsgálat.
  • A diffúziós kapacitásmérés során már a tüdőben zajló gázcsere minősége is vizsgálható. Ennek a vizsgálatnak például a poszt-Covid ellátásban is fontos szerepe van.
  • Otthoni légzésfunkciós vizsgálat során az asztmás, COPD-s beteg az otthonában rendszeresen és panasz esetén aktuálisan végezhet méréseket, melynek eredményeit egy alkalmazásban rögzíti, így hatékonyabb lehet a változékonyságot mutató betegség kezelése, illetve a távorvoslásban is használható.
  • A pletizmográfiás vizsgálat a hagyományos légzésfunkciós vizsgálatoknál jóval több adat mérésére alkalmas. A vizsgálat zárt kabinban történik, és a légutakban történő áramlási paramétereken kívül ún. statikus értékeket és légúti ellenállást is képes mérni. Elvégzésére sor kerülhet a spirometriát követően, ha a tüdőgyógyász úgy ítéli meg, hogy a további információk szükségesek a diagnózishoz, vagy a betegség stádiumának megítéléséhez például asztma, COPD, tüdőfibrózis vagy tüdőtágulat (emfizéma) kivizsgálása során. Műtétek, tüdőműtét esetén is sor kerülhet rá, amikor pontos képet kell kapni a tüdő állapotáról, a szervet megterhelő beavatkozás előtt.

Így zajlik a pletizmográfiás vizsgálat

A mérés során a páciens egy légmentesen zárt kabinban ül, ahol a mérőfejet a szájába veszi. Ezen keresztül különböző légzési manővereket (mély ki-, és belégzés, légzésvisszatartás stb.) végez. A kabinhoz kapcsolt rendszer a be- és kilégzés nyomásváltozásaiból számolja ki a tüdő paramétereit. A mérés objektív, minimális hibalehetőséggel, - zárt kabinban nem tud a levegő "kiszökni", mint a csutorával végzett vizsgálatoknál - így még pontosabb eredmény születhet.

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy légzésfunkciós vizsgálat évente javasolt 40-45 év felett mindenkinek, aki dohányzik. Légzési problémák: elhúzódó köhögés, légszomj, sípoló kilégzés vagy terhelésre, például lépcsőzés során rendszeresen jelentkező nehézlégzés vagy légúti allergiásoknál szezonban akár átmenetileg jelentkező köhögés- nehézlégzés esetén pedig mielőbbi orvosi kivizsgálása indokolt.

Téma szakértője

  • Specialitások:
    • légzészavar
    • heveny-rohamszerű köhögések
    • asztmaszerű tünetek
    • COPD kizárása
    • nehézlégzés, mellkasi nyomás
    • fulladásos rohamok

     

    A vizsgálat helyszíne: 

    • 1147 Budapest XIV. kerület,Csömöri út 18.
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    udvarias kedves

    Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus