Ultrahang a tüdőgyógyászatban?

Ultrahang a tüdőgyógyászatban?

Utolsó módosítás:2023.05.04 11:50

A tüdőgyógyászatban használt szűrővizsgálatok közül a légzésfunkció, mellkasröntgen vagy mellkasi CT a legismertebbek. Az ultrahang alkalmazására kevésbé gyakran kerül sor, pedig gyorsan elvégezhető és fontos információkat árul el a beteg állapotáról. Dr. Hidvégi Edit gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy milyen esetben segíti a diagnózist.

Így működik az ultrahang

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal kimutatja a gyanús elváltozásokat, betegségekre utaló tüneteket. A vizsgálat nem jár sugárterheléssel, ezért szükség esetén többször is ismételhető.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy az ultrahang folyadékokban akadálytalanul, tömör, magas kollagéntartalmú szövetekben lassabban terjed és nagyobb arányban elnyelődik. Az ultrahang a szövetek különbözőségét érzékeli, ha pedig az emberi szem hozzászokott, hogy melyik szervről milyen ultrahangképet kapunk, meg tudjuk mondani, hogy melyik szerv, melyik szövet van az ultrahangos fej alatt.

A lágyrész-levegő határfelületekről származó, visszaverődő ultrahang hullámok miatt ugyanakkor a gázok mögötti területek nem, vagy rosszul vizsgálhatók. Emiatt hosszú ideig úgy tartották, hogy a tüdő nem ultrahangozható, mára azonban ez a vélemény megdőlt.

A tüdő ultrahangos vizsgálata

A tüdő ultrahang alkalmas a pleurális folyadék vizsgálatára is.Először a pleurális, vagyis a mellhártya lemezek közötti folyadékokkal történő vizsgálatok végzésére használták az ultrahangot a tüdőgyógyászatban. A mellkasi folyadékgyülem, a mellhártya lemezei között felszaporodó folyadék kialakulásának több oka lehet és az ultrahangos kép is ennek megfelelően változik. A vizsgálat során kiderülhet, ha perikardiális folyadékgyülem – a szívburokban jelentős mennyiségű folyadék – látható, így hamarabb juthat megfelelő ellátáshoz a beteg – hívja fel a panaszos betegnél akár sürgősséggel elvégzett vizsgálat előnyére a figyelmet dr. Hidvégi Edit.

Az ultrahangos kép alapján az is látható, ha sima folyadék vagy sűrű gennyes váladék van a mellhártyák között. Tüdőödéma, tüdőgyulladás, tumor és pneumothorax (PTX, légmell) esetén is jellegzetes az ultrahangos kép. A tüdő ultrahang egy speciális típusa az endobronchial ultrasound (EBUS), amely egy olyan hörgőtükröző eszköz, aminek ultrahangozni képes feje van. Biopszia végzésére is alkalmas.

Dr. Hidvégi Edit a vizsgálattal kapcsolato tudnivalókat összegezve elmondta, hogy a tüdő ultrahangos vizsgálatának előnye, hogy nem jár sugárterheléssel, akár naponta végezhető. Mivel a vizsgálati eszköz egy laptop nagyságú készülék, ezért nem szállítható beteg esetében is alkalmazható. Gyakorlott, a vizsgálat elvégzésében és kiértékelésében is jártas szakember kezében remek segítség a gyorsabb diagnózis megállapításában.

Ismerje meg, milyen szűrővizsgálatok léteznek a tüdőbetegségek mielőbbi felismeréséért!

A betegségek korai felismeréséért rendszeres szűrővizsgálatokkal tehetünk a legtöbbet. Idejében megkezdett kezeléssel az esetek többségében lelassítható az állapotromlás folyamata, vagy akár teljes gyógyulás is elérhető. Tovább >>

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Dr Úr! 1,5 éve édesapámat tüdőgyulladással kórházban kezelték és miután hazajött itthon én ápoltam. Azóta köhögök,sokat fulladok ,fáj a hátam,és köpet is termelődik. Elmentem orvoshoz ,a röntgen és a légzés funkció normális lett,de a tüneteim ugyanúgy megvannak. Kicsit aggódom . Ön szerint esetleg a köpetből nem lehetne több mindent megtudni? Lehet olyan vizsgálatot kérni? Vagy nem kell aggódnom? Válaszát előre isköszönöm Üdv Ildikó
    Tölts Ildikó

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Ildikó!
    Beszélje meg a háziorvosával, hogy köpet bakteriológiai vizsgálatot tud-e végeztetni, ha ő nem, akkor a Tüdőgondozó biztosan. Érdemes oda elmennie.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Figyelmes

    Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus