Tüdőrák megelőzés

Létrehozva: 2011.11.29 15:02 |

Megelőzés tüdőrák elleni harc messze legfontosabb eszköze a dohányzás elhagyása! (www.dohanynelkul.hu) A dohányzás abbahagyása után a tüdőrák kialakulásának kockázata folyamatosan és egyre nagyobb mértékben csökken. Mint korábban említettük: a dohányzás abbahagyása után tíz évvel a volt dohányosokban a tüdőrák kialakulásának kockázata oly mértékben csökken, hogy gyakorlatilag alig magasabb a nem dohányzóknál észlelt kockázat szintjénél!

A dohányzás visszaszorítása mellett a betegség időbeni felismerésének is rendkívüli a szerepe. Nagyon fontos lenne, hogy azok, akik legalább tíz éven keresztül dohányoztak, vegyenek részt mellkasröntgen-vizsgálaton. Bár világszerte keresik a tüdőrák szűrésének megfelelő módszerét, a mellkasröntgen segítségével is elérhető, hogy a nagy kockázatú egyéneknél, vagyis a dohányosoknál korábbi stádiumban fedezzék fel a betegséget.

Összességében a tüdőrákos betegek 20-22 százalékát tudják idejében megoperálni. De azok között, akiket tüdőszűrésen fedeztek fel, ez az arány 34 százalék, szemben azzal a 14 százalékkal, akik már panaszok miatt jelentkeztek az orvosnál.

Szerepet játszhat a táplálkozás is: a magas zsírtartalmú táplálkozás fokozhatja a tüdőrák kialakulásának kockázatát, míg a zöldségek, gyümölcsök, a magas C- és E-vitaminban gazdag és szeléntartalmú táplálkozás csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink