Tüdőrák megelőzés

Megelőzés tüdőrák elleni harc messze legfontosabb eszköze a dohányzás elhagyása! (www.dohanynelkul.hu) A dohányzás abbahagyása után a tüdőrák kialakulásának kockázata folyamatosan és egyre nagyobb mértékben csökken. Mint korábban említettük: a dohányzás abbahagyása után tíz évvel a volt dohányosokban a tüdőrák kialakulásának kockázata oly mértékben csökken, hogy gyakorlatilag alig magasabb a nem dohányzóknál észlelt kockázat szintjénél!

A dohányzás visszaszorítása mellett a betegség időbeni felismerésének is rendkívüli a szerepe. Nagyon fontos lenne, hogy azok, akik legalább tíz éven keresztül dohányoztak, vegyenek részt mellkasröntgen-vizsgálaton. Bár világszerte keresik a tüdőrák szűrésének megfelelő módszerét, a mellkasröntgen segítségével is elérhető, hogy a nagy kockázatú egyéneknél, vagyis a dohányosoknál korábbi stádiumban fedezzék fel a betegséget.

Összességében a tüdőrákos betegek 20-22 százalékát tudják idejében megoperálni. De azok között, akiket tüdőszűrésen fedeztek fel, ez az arány 34 százalék, szemben azzal a 14 százalékkal, akik már panaszok miatt jelentkeztek az orvosnál.

Szerepet játszhat a táplálkozás is: a magas zsírtartalmú táplálkozás fokozhatja a tüdőrák kialakulásának kockázatát, míg a zöldségek, gyümölcsök, a magas C- és E-vitaminban gazdag és szeléntartalmú táplálkozás csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.