Ami Keith Richardsnak sikerül, másoknak sem lehetetlen: soha nem késő letenni a cigarettát

Ami Keith Richardsnak sikerül, másoknak sem lehetetlen: soha nem késő letenni a cigarettát

Utolsó módosítás:2024.02.12 18:21

Keith Richards példája is mutatja, hogy soha nem késő megszabadulni káros szenvedélyeinktől. A Rolling Stones legendája négy évvel ezelőtt, 76 évesen döntött az egészségesebb életmód mellett, és tette le a cigarettát, amit élete legjobb döntésének tart. A dohányzás abbahagyásával egészségünk és életminőségünk is drámaian javulni fog, a leszokás előnyei pedig már 20 perccel az utolsó cigaretta elszívását követően jelentkeznek – hangsúlyozza dr. Hidvégi Edit, gyermek -és felnőtt tüdőgyógyász, a Tüdőközpont munkatársa, aki arra biztat mindenkit, hogy kezdje füstmentesen a 2024-es esztendőt.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Viszlát, dohányzás!

Négy évvel ezelőtt, 55 év dohányzás után tette le végleg a cigarettát Keith Richards. Úgy érzi, hogy ezen döntése óta állóképessége és fizikai ereje is megtízszereződött, és tüdeje is sokkal jobban funkcionál.

-A 2019-ben végzett európai lakossági egészségfelmérés adatai szerint hazánkban közel 2,4 millió felnőtt dohányzott napi rendszerességgel, ami nem csak az egyén egészségi állapotában okozhat hosszú távú problémát, de az egészségügyi ellátórendszert is jelentősen megterhelheti – hangsúlyozza dr. Hidvégi Edit. A cigaretta több mint 7000 vegyi anyagot tartalmaz, melyek közül több mint 250-ről ismert, hogy káros hatással vannak szervezetünkre. Ezek a káros anyagok összefüggésbe hozhatók számos daganatos, szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegség kialakulásával – magyarázza a doktornő, és hozzáteszi, hogy minél hamarabb intünk búcsút a dohánytermékeknek, annál hamarabb tapasztalhatjuk meg a füstmentes élet előnyeit, és csökkenthetjük e betegségek kialakulásának kockázatát. Motivációnkat nagyban segítheti, ha tudatosítjuk magunkban, milyen pozitív hatással van szervezetünkre, ha abbahagyjuk a dohányzást. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a fiatal szervezetre sokkal károsabb a cigarettafüst hatása, még passzív formában is.

 

Milyen előnyökkel jár, ha abbahagyjuk a füstölést?

-Aki úgy dönt, hogy leszámol a cigaretta iránti függőségével, annak jobb lesz a közérzete, és fizikai teljesítőképessége is látványosan javulni fog. Búcsút inthet a kínzó reggeli köhögéseknek, a kellemetlen leheletnek, és családjának, környezetének sem fog ártani a passzív dohányzás révén. A leszokást követően pedig számtalan, a dohányzással összefüggő betegség kockázatát csökkentheti – hangsúlyozza Hidvégi doktornő, aki egy idővonal segítségével szemlélteti, hogy milyen drámai javulás várható a dohányzás felhagyásával:

 

 • 1 óra múlva

Az utolsó cigaretta elszívása után mindössze 20 perccel csökken a pulzusszám és a vérnyomás, keringésünk javulni kezdhet.

 • 12-24 óra múlva

Vérünk szén-monoxid szintje a normál szintre csökken.

 • 24 óra múlva

Vérünk nikotinszintje nullára csökken.

 • 2 nap múlva

Fokozott szaglást és élénkebb ízérzékelést tapasztalhatunk.A dohányzás befejezésének perceken belül pozitív hatásai lesznek

 • 3 nap után

Könnyebbé válik a légzés.

 • 2 hét múlva

A tüdőfunkciónk javulni kezd.

 • 1 hónap elteltével

Csökken a köhögés és a légszomj. Helyreáll a légutak természetes tisztulása.

 • 1 év után

1 év dohányzásmentesség után a szívroham és a szívkoszorúér-betegség kockázata a dohányzó személyekéhez képest a felére csökken.

 • 5 év után

Bizonyos rákos megbetegedések (száj, torok, nyelőcső, hólyag) kockázata a felére csökken.

 • 10 év után

A tüdőrák kialakulásának és a betegség okozta elhalálozásnak a kockázata körülbelül a felére csökken a dohányzó személyekhez képest. Csökken a méhnyakrák, a gége-, vese- és hasnyálmirigyrák kockázata.

 • 15 év után

A dohányzásról való leszokás után 15 évvel a szívkoszorúér-betegség kockázata megközelíti a nemdohányzókét.

Készüljünk fel a leszokásra!

-A dohányzásról való leszokás sikeressége elsősorban a nikotinfüggőség erősségétől, és az egyén elhatározásától, motivációjától függ – hangsúlyozza Hidvégi doktornő.  Ha felkészülünk a leszokásra, megtervezzük annak módszerét (pl. nikotintapasz, nikotinrágó használata) és külső támogatást (szakorvos, család, támogató csoport) keresünk, az nagyban segítheti a sikert. Érdemes a tüdőgondozókban érdeklődni, hiszen egy részükben dohányzás leszokást segítő csoportok is működnek. Emellett ingyenes telefonos tanácsadást is igénybe vehetnek az érintettek – tanácsolja a doktornő. Első lépésként érdemes minden olyan tárgyat eltávolítani a környezetünkből, amely a dohányzásra emlékeztethet. Szabaduljunk meg a hamutálaktól, öngyújtóktól és elektromos cigaretta készletünktől. Alapos tisztítással és mosással tegyük füstmentessé ruhatárunkat, szőnyegeinket, függönyeinket és autónkat. A leszokás időszakában pedig kerüljük azokat a helyeket és szituációkat, ahol újra késztetést érezhetünk a rágyújtásra.

-Mivel a cigaretta iránti függőségünkért a nikotin a felelős, ezért ennek megvonása komoly kihívást jelent az első hetekben. Az elvonási tünetként jelentkező sóvárgás, éhségérzet, lehangoltság, dekoncentráltság, alvási és emésztési problémák ellen a sport és az aktív életmód nyújthat hatékony segítséget – tanácsolja dr. Hidvégi Edit, a Tüdőközpont orvosa

Téma szakértője

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
  Ildikó

  dr. Hidvégi Edit PhD

  tüdőgyógyász
  Kedves Ildikó!

  Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
  Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

  Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
  pulmonológus szakorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Tökéletes ellátás

  Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

  dr. Hidvégi Edit PhD
  dr. Hidvégi Edit PhD
  tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus