Erre figyeljünk, ha táborozni indul asztmás gyermekünk!

Erre figyeljünk, ha táborozni indul asztmás gyermekünk!

Utolsó módosítás:2020.07.14 10:10

Jól beállított kezelés mellett az asztmás tünetek nem fogják zavarni a táborozást, de odafigyelést igényel a gyermek részéről, hogy a gyógyszereit megfelelő módon tárolja és az előírt adagolás szerint használja. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa néhány gyakori hibalehetőségre hívja fel a figyelmet.

Indulás előtti teendők

 • Beszéljünk a kezelőorvossal arról, hogy mi várhat rá a tábor helyszínén. Ha allergiás asztmás, a magas pollenkoncentráció is súlyosbíthatja a tüneteket. Városi környezetben pedig kánikulai napokon a megnövekvő talajközeli ózonkoncentráció miatt fokozódhatnak az asztmás panaszok, különösen a délutáni és kora esti órákban.
 • Írassunk fel a tábor idejére elegendő gyógyszert, sőt, inkább többet is vigyen magával arra az esetre is készülve, ha netán elkeveredne például az inhalátor a táborban.
 • Értesítsük a táborban jelenlévő felnőtteket a gyermek betegségéről, egyeztessünk arról, hogy náluk is elhelyezhetünk-e plusz gyógyszereket a gyermek részére.
 • Pontról-pontra beszéljük át a gyermekkel, hogy pontosan hogyan kell szednie a gyógyszereket, mit és mikor kell használnia. Mi változik, ha például sportprogramra mennek, szükséges-e plusz gyógyszert adagolnia ilyen esetben.
 • Egyeztessük az asztma akciótervet, a teendők listáját arra az esetre, ha rosszul érezné magát, beszéljünk a tünetekről, amik előre jelezhetik egy esetleges asztmás roham közeledtét.

Bepakolás, utazás

 • Célszerű a gyógyszereket a gyermek hátizsákjában/kézipoggyászában és az utazótáskában is elhelyezni, ne csak egy csomagba kerüljön minden, számolva azzal a lehetőséggel, hogy a csomagok esetleg elkeveredhetnek.
 • Nagyon figyeljünk a gyógyszerek tárolására, semmiképp ne a tűző napon vagy nagy melegben szállítsuk. Szükség esetén kisméretű hűtőtáskában, egy jégakku mellett becsomagolva legyenek. A nyári hőségben ugyanis az asztmaspray-k hatóanyag-koncentrációja is megváltozhat.
 • Az asztma akcióterv rövid leírását adjuk át a táboroztató felnőtt kapcsolattartók részére is, hogy tudják, mit kell tenni, ha a gyermek tünetei rosszabbodnak.

A tábor alatt

 • Asztmás gyerek a táborbanA legtöbb gondot a gyógyszerek rendszeres szedése szokta jelenteni. Az odaérkezés után a gyerekek átkapcsolnak, önfeledten vetik bele magukat a tábori programokba, ám az asztmás gyerekek részéről ilyenkor is tudatos odafigyelésre van szükség.
 • A nyári időszakban jellemzően megemelkedik a sürgősségi ellátást igénylő asztmás rohamok száma. Ennek az oka az is, hogy ilyenkor többen elfeledkeznek a rendszeres gyógyszerszedésről. Az új környezetben több lehet a rohamot provokáló tényező is, a tartós tünetmentességhez és a rohamok megelőzéséhez pedig még inkább szükség van a rendszeresen szedett gyógyszerekre.
 • Ezt mindig az adott táborban lévő lehetőségekre szabva kell kitalálni szülőnek és gyermeknek közösen, szükség szerint a táboroztató felnőttek bevonásával. Jó megoldás, ha a gyógyszereket a gyermek olyan helyen tárolja, ahol biztos, hogy mindennap a szeme elé kerülnek. Sporttáborban javasolható, hogy az asztmás, allergiás gyermek az edzőfelszerelés mellett tárolja gyógyszerét vagy inhalátorát, de a kis jegyzetek, figyelmeztető matricák is beválhatnak, például a szemüveg tokba vagy fogkefe tároló mellé ragasztva. Ma már lehetőség van okostelefonon is figyelmeztető jelzést beállítani.

Mit tegyen, ha kimaradt a gyógyszer?

 • Ha a gyermek elfelejtette használni a fenntartó kezelés során egyébként rendszeresen szedett gyógyszereket, akkor amint ezt észrevette figyeljen rá, hogy álljon vissza a korábbi adagolásra. Ne pótolja a kimaradt mennyiséget, de ügyeljen rá, hogy ezt követően az előírt adagban alkalmazza.
 • Az ezt követő időszakban még fokozottabban figyeljen a tünetekre, használja rendszeresen a csúcsáramlásmérő készüléket, ha kiadtak Neki ilyet! Ha a mért értékekben rosszabbodást lát, akkor kövesse az asztma akciótervben leírtakat.

„A tapasztalatok szerint a gyerekek élvezik az önállóságot és ügyelnek az asztmájuk kezelésére a tábor alatt is. Ahhoz azonban, hogy ez valóban kellemes élmény legyen nagyon fontos, hogy csak jól beállított kezelés mellett és megfelelő felkészítéssel, a betegségük kezelésével kapcsolatos minden szükséges információ birtokában induljanak útnak.”

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Udvozlom.Van egy 5eves kisfiam aszma gyanut allapitottak meg nala(kompl.kivizsg.nem tudtak nala csinalni mert kb.4eves volt.Kideritettek hogy a hazi por ill.anyuka reven orokolhetett.Oszies borus,esos idobe befullad.Felirtak neki Montelucas 4mg.ragotab.most Eonic szedi mert sokaig hiany volt.Most jeleztek az ovodaba hogy aggressziv tole a gyerek.Tudna vmi tamacsot adni?Menjunk vissza vagy a gyerekorvosunkkal irassunk fel vmi hasonlo hatoanyagu gyogyszert?Varjuk valaszukat.Koszonjuk.Udv.Fenyvesi Gabor Es Szucs Attilane.
Fenyvesi Gabor

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Tisztelt Kérdező,
Gyermek esetében személyes kivizsgálás javasolt, hogy az esetleges gyógyszerváltást is meg lehessen beszélni.
Készséggel kivizsgálom a gyermeket, ha elhozzák rendelésemre.
Üdvözlettel:
Dr Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó kezekben voltunk

Most voltunk először a rendelőben. Segítőkész volt mindenki. Somogyi doktornő nagyon figyelmes és kedves volt. Azt éreztem jó kezekben van a lányom.A recepción is kedves volt mindenki.

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász