Erre figyeljünk, ha táborozni indul asztmás gyermekünk!

Erre figyeljünk, ha táborozni indul asztmás gyermekünk!

Utolsó módosítás:2020.07.14 10:10

Jól beállított kezelés mellett az asztmás tünetek nem fogják zavarni a táborozást, de odafigyelést igényel a gyermek részéről, hogy a gyógyszereit megfelelő módon tárolja és az előírt adagolás szerint használja. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa néhány gyakori hibalehetőségre hívja fel a figyelmet.

Indulás előtti teendők

 • Beszéljünk a kezelőorvossal arról, hogy mi várhat rá a tábor helyszínén. Ha allergiás asztmás, a magas pollenkoncentráció is súlyosbíthatja a tüneteket. Városi környezetben pedig kánikulai napokon a megnövekvő talajközeli ózonkoncentráció miatt fokozódhatnak az asztmás panaszok, különösen a délutáni és kora esti órákban.
 • Írassunk fel a tábor idejére elegendő gyógyszert, sőt, inkább többet is vigyen magával arra az esetre is készülve, ha netán elkeveredne például az inhalátor a táborban.
 • Értesítsük a táborban jelenlévő felnőtteket a gyermek betegségéről, egyeztessünk arról, hogy náluk is elhelyezhetünk-e plusz gyógyszereket a gyermek részére.
 • Pontról-pontra beszéljük át a gyermekkel, hogy pontosan hogyan kell szednie a gyógyszereket, mit és mikor kell használnia. Mi változik, ha például sportprogramra mennek, szükséges-e plusz gyógyszert adagolnia ilyen esetben.
 • Egyeztessük az asztma akciótervet, a teendők listáját arra az esetre, ha rosszul érezné magát, beszéljünk a tünetekről, amik előre jelezhetik egy esetleges asztmás roham közeledtét.

Bepakolás, utazás

 • Célszerű a gyógyszereket a gyermek hátizsákjában/kézipoggyászában és az utazótáskában is elhelyezni, ne csak egy csomagba kerüljön minden, számolva azzal a lehetőséggel, hogy a csomagok esetleg elkeveredhetnek.
 • Nagyon figyeljünk a gyógyszerek tárolására, semmiképp ne a tűző napon vagy nagy melegben szállítsuk. Szükség esetén kisméretű hűtőtáskában, egy jégakku mellett becsomagolva legyenek. A nyári hőségben ugyanis az asztmaspray-k hatóanyag-koncentrációja is megváltozhat.
 • Az asztma akcióterv rövid leírását adjuk át a táboroztató felnőtt kapcsolattartók részére is, hogy tudják, mit kell tenni, ha a gyermek tünetei rosszabbodnak.

A tábor alatt

 • Asztmás gyerek a táborbanA legtöbb gondot a gyógyszerek rendszeres szedése szokta jelenteni. Az odaérkezés után a gyerekek átkapcsolnak, önfeledten vetik bele magukat a tábori programokba, ám az asztmás gyerekek részéről ilyenkor is tudatos odafigyelésre van szükség.
 • A nyári időszakban jellemzően megemelkedik a sürgősségi ellátást igénylő asztmás rohamok száma. Ennek az oka az is, hogy ilyenkor többen elfeledkeznek a rendszeres gyógyszerszedésről. Az új környezetben több lehet a rohamot provokáló tényező is, a tartós tünetmentességhez és a rohamok megelőzéséhez pedig még inkább szükség van a rendszeresen szedett gyógyszerekre.
 • Ezt mindig az adott táborban lévő lehetőségekre szabva kell kitalálni szülőnek és gyermeknek közösen, szükség szerint a táboroztató felnőttek bevonásával. Jó megoldás, ha a gyógyszereket a gyermek olyan helyen tárolja, ahol biztos, hogy mindennap a szeme elé kerülnek. Sporttáborban javasolható, hogy az asztmás, allergiás gyermek az edzőfelszerelés mellett tárolja gyógyszerét vagy inhalátorát, de a kis jegyzetek, figyelmeztető matricák is beválhatnak, például a szemüveg tokba vagy fogkefe tároló mellé ragasztva. Ma már lehetőség van okostelefonon is figyelmeztető jelzést beállítani.

Mit tegyen, ha kimaradt a gyógyszer?

 • Ha a gyermek elfelejtette használni a fenntartó kezelés során egyébként rendszeresen szedett gyógyszereket, akkor amint ezt észrevette figyeljen rá, hogy álljon vissza a korábbi adagolásra. Ne pótolja a kimaradt mennyiséget, de ügyeljen rá, hogy ezt követően az előírt adagban alkalmazza.
 • Az ezt követő időszakban még fokozottabban figyeljen a tünetekre, használja rendszeresen a csúcsáramlásmérő készüléket, ha kiadtak Neki ilyet! Ha a mért értékekben rosszabbodást lát, akkor kövesse az asztma akciótervben leírtakat.

„A tapasztalatok szerint a gyerekek élvezik az önállóságot és ügyelnek az asztmájuk kezelésére a tábor alatt is. Ahhoz azonban, hogy ez valóban kellemes élmény legyen nagyon fontos, hogy csak jól beállított kezelés mellett és megfelelő felkészítéssel, a betegségük kezelésével kapcsolatos minden szükséges információ birtokában induljanak útnak.”

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
+36 (70) 621 0783
 info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr! Lányom 13 éves, egy erős torokgyulladásból befulladás, krupp lett amit az ügyeleten szteroid injekcióval kezeltek. Kérdezném hogy ez a fulladás asztma krupp, kisgyerek korában kruppos volt évente többszöri befulladással, az utóbbi 5 évben évi 1-2 befulladás volt. lehetséges pl hogy a nyelőcsöve az átlagosnál szűkebb lehet? mert alvásnál is van hogy ha párnán van a feje akkor sípolva veszi a levegőt, vagy nevetésnél is előfordul a sípoló hang. Mi lehet ez ?? milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni?köszönöm válaszát
Szamóca

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Kedves szülő!

A lányánál kialakult tünetek alapján a betegség diagnòzisát kéne tisztázni.
A pseudocroup betegség kisded, csecsemő, max. óvodás korban jelentkezik.
13 éves nagylánynál vírusos fertőzes larngitist, laryngotracheitist v. laryngotracheobrobchitist okozhat.
Ennek tünetei hasonlìthatnak a pseudocrouphoz.
Érintheti a gyulladás a gége, a főhörgő ill. a nagyobb hörgők területét, nyálkahártyáját.
Sípoló légzés tìpusos esetben asthmás betegeknél jelentkezik.
A kórképek elkülönítésében fontos, hogy a kóros légzési hang ki- vagy belègzésben hallható. A nehézlégzés mely lègzésfázisban jelentkezik döntően.
A nyelőcső szűkülete nyelès-evès zavart okoz, nem sípoló légzést.
Javaslom gyermekpulmonológus felkeresését, hogy a tünetek tisztázásával és spec. vizsgálatok elvégzésének ( sz.e.légzésfunkció, rtg.) segítségével a probléma okát feltárják, a diagnózist felállítsák.
Sze. a kezelést megkezdhessék.

Dr. Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy fokú elégedettség

Meg sehol sem tapasztaltam ilyen nagy fokú odafigyelest, mint a Doktornőnél!

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász