Ez a betegség veszélyezteti, ha elmúlt 40, asztmás és dohányzik

Ez a betegség veszélyezteti, ha elmúlt 40, asztmás és dohányzik

Utolsó módosítás:2022.05.25 16:47

Az asztma-COPD overlap (ACO) esetében a betegnél egyaránt jelentkeznek mindkét betegség jellemzői. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy a betegség felismerése azért nagyon fontos, mert az érintettekre jellemző rosszabb életminőség és a panaszok gyakoribb fellángolása csak speciális, mindkét betegségre egyaránt ható terápia segítségével kezelhető.

A betegség jellemzői

Az ACO kialakulhat úgy is, ha az asztmás beteg dohányozni kezd, de megjelenhet akkor is, ha a régóta dohányzó betegnél jelentkeznek asztmás tünetek. Az életkorral nő a betegség kialakulásának kockázata, 40 év felett gyakrabban fordul elő. Krónikus légúti szűkülettel, változatos klinikai képpel jár. A betegekre általában rosszabb életminőség és a tünetek gyakoribb fellángolása jellemző, mintha asztma vagy COPD izoláltan áll fenn.

Az ACO jellemző tünetei

- nehézlégzés, zihálás,

- mellkasi szorító érzés,

- gyakori köhögés, fokozott váladékképződés,

- fáradtságérzet, csökkent terhelhetőség,

- a mindennapi tevékenységek végzése közben gyakran fellépő légszomj.

Eltérő típusú kezelésre van szükség

Asztma és COPD gyógyszerek.Az asztma és a COPD gyakran társuló kórkép, elkülönítésük nem mindig könnyű feladat – hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó. Ellentmondó leletek és tünettan esetén gondolni kell a másik betegség meglétére is. Ha az eredmények alapján mégsem lehet egyértelműen eldönteni, hogy melyik kórkép áll a beteg tüneteinek hátterében, akkor inkább asztmásként kell kezelni, így ugyanis az állapotromlást megelőző gyulladáscsökkentő kezelést biztosan megkapja.

Mindkét betegség önmagában is komoly kockázatot jelent az érintettekre nézve. A COPD a harmadik leggyakoribb halálok, a nem megfelelően kezelt asztma, különösen egy súlyos asztmás roham pedig akár végzetes kimenetelű is lehet. A rizikócsoportba tartozók számára az évenként elvégzett légzésfunkciós vizsgálat segítheti a betegség korai felismerését.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Betegközpontú

Nagyon elégedett vagyok a Doktornővel, aki kérdéseimre kedvesen válaszolt és érthetően elmagyarázott mindent. Hatalmas szaktudás betegközpontú hozzáállás és kedves személyzet. Bátran ajánlom mindenkinek!

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus