Futás a szabadban asztmával? Pollenszezonban ezért kap nehezebben levegőt

Futás a szabadban asztmával? Pollenszezonban ezért kap nehezebben levegőt

Utolsó módosítás:2022.04.25 16:50

Nem biztos, hogy a rossz kondíció az oka, ha az utóbbi időszakban hamarabb kifullad futás, szabadtéri edzés közben. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy milyen változtatásokra van szükség ahhoz, hogy asztmásan is panaszmentesen sportolhasson.

Fontos a fokozatosság

Ha valaki korábban nem sportolt, asztmásan is érdemes áttérnie az aktívabb életmódra, sőt nemcsak érdemes, de kifejezetten ajánlott is! Az edzések hatására megnő a tüdőkapacitás, az állóképesség, valamint javulhatnak a légzésfunkciós értékek is.

A szervezetet azonban fokozatosan kell hozzászoktatni a mozgáshoz. Ha asztmás és korábban nem sportolt, akkor először a tüdőgyógyászával javasolt konzultálnia arról, hogy miként teheti ezt meg biztonságosan anélkül, hogy a testmozgás fokozódó asztmás tüneteket, esetleg asztmás rohamot okozna.

Sportolás mellett indokolt lehet a gyógyszeres kezelésen változtatni. A kezelőorvos azt is elmondja, hogy milyen gyógyszerre van szükség edzés előtt, közben és után annak érdekében, hogy panaszmenetes legyen a sportolás.

Ezért rosszabbodhatnak tavasszal az asztmás tünetek

Allergia miatt is rosszabbodnak az asztmás tünetek tavasszal.A hűvösebb hónapokban többen választják a beltéri mozgást, az edzőtermeket, de a tavasz beköszöntével szívesebben sportolunk a szabadban. Ilyenkor azonban kellemetlen meglepetésként érhet bennünket, hogy az edzés nehezebben megy, hamarabb kifulladunk, légszomj, köhögés jelentkezik. Ennek hátterében gyakran a magas pollenkoncentráció áll.

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy áprilisra tehető a tavaszi pollenszezon csúcsidőszaka. Ekkor már a nyír pollenszórása is tetőzhet. Emellett a platán, a tölgy, a bükk, a fenyőfélék, illetve a pázsitfűfélék pollenje is okozhat tüneteket a következő hónapban. A magas pollenkoncentrációt még az egészséges szervezet is megérezheti, de az asztmások fokozottan érzékenyen reagálnak rá. A pollenek is triggerként működnek, épp úgy, mint például a légszennyezettség, dohányfüst, stressz vagy hideg levegő, fokozhatják az asztmás tüneteket.

Így sportolhat újra panaszmentesen

Ha a fokozódó asztmás tünetek miatt feladjuk az edzést, idővel romló tüdőfunkciós értékekkel számolhatunk, több asztma gyógyszerre lehet szükség, illetve az elhízásból és mozgásszegény életmódból adódó egyéb betegségekkel is szembe kell néznünk.

Dr. Potecz Györgyi ezért azt tanácsolja, hogy ha az asztmás tüneteink erősödnek sportolás közben, vagy után, ne az edzéssel hagyjunk fel, hanem kezelőorvosunktól kérjünk tanácsot a biztonságos sportoláshoz. A kezelési terv módosításával meg lehet előzni a sportolás közben jelentkező panaszokat. Ha a tünetek vagy azok szezonalitása korábban nem fordultak elő, vizsgálni kell annak a lehetőségét is, hogy releváns allergia okozza-e az asztma mellett. Ilyenkor az allergia megfelelő kezelése is szükséges annak érdekében, hogy a panaszaink megszűnjenek.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
  Nagy Péter

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Tisztelt Kérdező,
  A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
  Üdvözlettel:
  Dr Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Jó úton haladunk

  Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus