Koronavírus és COPD: mire figyeljenek a betegek?

Koronavírus és COPD: mire figyeljenek a betegek?

Utolsó módosítás:2020.04.09 09:50

A krónikus légúti betegségek fokozott rizikót jelentenek a koronavírus fertőzés szempontjából. A betegek körében magasabb a kockázata, hogy a fertőzés súlyosabb lefolyású lehet. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosának segítségével annak jártunk utána, hogy COPD-s betegként mit tehetünk, hogy a kockázatot minimalizáljuk.

COPD: fokozott rizikó

A koronavírussal fertőzött betegek 80%-a orvosi kezelés nélkül meggyógyul. A betegségük enyhe lefolyású, esetleg tüneti kezelésre lehet szükségük. Otthonukban lábadozhatnak, a tovább fertőzés megakadályozására vonatkozó korlátozások betartásával. 20% esetében azonban a koronavírus fertőzés súlyosabb lezajlású, szövődményekkel járhat. A kockázatot növeli a 70 év feletti életkor és a krónikus betegségek megléte, így a COPD is.

A koronavírus által okozott súlyos szövődmények lehetnek

- akut légúti distressz szindróma (ARDS), emiatt intenziv osztályra kerül a beteg, lélegeztetésre szorul

- szívkárosodás,

- a keringés leállása.

A kutatók és orvosok előtt jelenleg nem ismert, hogy pontosan milyen mértékben növeli meg a COPD a súlyos szövődmények megjelenések kockázatát. Azonban az eddigiek alapján az látható, hogy a COPD-s betegek a rizikócsoportba tartoznak. Ennek oka, hogy a betegség a hörgőket, a léghólyagokat károsítja, csökkenti a tüdő légzőfelületét. A károsodott szervek pedig nehezebben veszik fel a harcot a koronavírussal szemben.

A védekezés lépései

  • A COPD-s betegek esetében fokozottan érvényes, hogy a járvány időszakában kerüljék a tömeget, a zsúfolt helyeket. Maradjanak otthon, a szabadban történő mozgáshoz sétához olyan helyszíneket válasszanak, ahol kevesen járnak, például erdőben való kirándulásra érdemes a jó levegő miatt is kimozdulni, ha van rá lehetőségünk.
  • A szabadban tartsák a 2 méteres távolságot a többi embertől és gyakran mossanak kezet, kerüljék az arcuk – különösen az orr, a száj és a szem -megérintését, mert így könnyen megfertőződhetnek.
  • Nem könnyű a távolságtartás a szeretteinktől, de fontos, hogy a nagyszülők az unokákkal a járvány idején ne találkozzanak. A gyerekek tünetmentesen is hordozhatják a vírust és továbbadhatják azt a környezetükben lévő személyeknek.
  • COPD-s betegeknek fontos arendszeres gyógyszerszedés koronavírus-járvány idején.Nagyon fontos, hogy a betegségük legyen jól kontrollált, szedjék továbbra is a gyógyszereiket. Ha a tüneteik rosszabbodnak vagy új panaszok jelennek meg, haladéktalanul értesítsék telefonon kezelőorvosukat vagy háziorvosukat. A biztonságos orvosi kontroll távkonzultáció segítségével lehetséges, így akár telefonon vagy online beszélgetés során is tudja a kezelőorvos a gyógyszereket módosítani vagy tanácsokkal ellátni a beteget.
  • Érdemes lehet légzőizom trénert használniuk, ezt a kezelőorvos tudja felírni. Segítségével javítható a belégző izomerő, ezáltal csökkenthető a nehézlégzés, növelhető az állóképesség.
  • Amennyiben oxigénre is szükségük van, a gyógyszerekhez hasonlóan gondoskodjanak erről is előre, hogy mindig álljon rendelkezésre elegendő készlet.
  • Az immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges a pihentető alvás, az egészséges táplálkozás és a mozgás. Figyeljünk erre is, a járvány időszakában különösen.
  • Ha korábban nem tettük, most itt az ideje letenni a cigarettát. A dohányzás önmagában is rizikótényező a koronavírus fertőzés szempontjából, de jelentős mértékben rontja a COPD tüneteit is.
  • A velünk egy háztartásban élőknek is figyelniük kell a megelőzésre. Ha a lakáson kívül járnak, hazatérés után azonnal váltsanak ruhát, alaposan mossanak kezet.
  • A gyakran használt tárgyakat, kilincseket naponta szükséges fertőtleníteni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A koronavírus fertőzés kezdeti tünetei a láz, a köhögés és a légszomj. Magas láz esetén tehát azonnal hívjunk orvosi segítséget. Amennyiben a köhögés fokozódik és légszomj jelentkezik, ezek lehetnek a COPD rosszabbodásának tünetei is. Ilyenkor a kezelőorvossal szükséges egyeztetni, a jelenlegi helyzetben távkonzultáció segítségével. A panaszoktól függően, a gyógyszeres kezelés módosítása is megszüntetheti az erősödő tüneteket.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szep jo napot! Tanacsot szeretnek kerni! 28eves vagyok,de mar 2x mutottek a tudomet. Bal es jobb oldalt is.Legmellem volt. Jo meg mindig ezzel szenvedek. Ujra elo jon a ptx .legutobb egy hete fekudtem be par napra,mivel 1 centis levego jott ki. De mar tanacstalan vagyok hogy mitol alakul ki folyamatosan ez nekem,vagy mivel lehetne orvosolni, hogy elmuljon. Varom valaszat! Koszonom
    Helenkàr Andràs

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Kérdező!
    Csak alap-vizsgálatok után lehet tanácsot adni, hogy milyen kezelés jöhet szóba, mivel ez az alapbetegségtől is függ.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Figyelmes

    Nagyon elégedett voltam az időpont betartásával, Főorvosnő teljes figyelmét fordított ránk, minden kérdésünket készségesen megválaszolt, egyáltalán nem éreztük, hogy siettetne. Az e-mailben feltett kérdésekre mindíg egyértelműen válaszol, néhány napon belül.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus