Miért baj az asztma gyógyszerek túlhasználása?

Miért baj az asztma gyógyszerek túlhasználása?

Utolsó módosítás:2021.09.10 16:32

A betegek többsége szeretne minél kevesebb gyógyszert szedni, ám ezzel gyakran épp az ellenkezőjét éri el. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, miért baj, ha elhanyagoljuk a fenntartó kezelést és túl gyakran kerül sor a rohamoldó szer használatára.

Fenntartó kezelés és szteroid-fóbia

Az asztma terápia során bizonyos készítményeket napi rendszerességgel kell alkalmazni. Ezek a szteroid tartalmú hatóanyagok segítik hosszú távon megakadályozni az asztmás roham kialakulását, a betegség tüneteinek felerősödését, azáltal, hogy a légutak gyulladását csillapítják.

A betegség rosszabbodását jelzi az asztma gyógyszerek túladagolása.Létező jelenség a szteroid-fóbia, sokan szeretnék elkerülni, vagy legalább csökkenteni a fenntartó kezeléshez szükséges készítmények napi használatát, így azonban a terápia hatékonyságát veszélyeztetik. Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a belégző készülék segítségével a hatóanyag célzottan a légutakba jut, helyileg szívódik fel, így a szteroid szedés szisztémás, tehát egész szervezetet érintő hatásától nem kell tartani. Az inhalátorok előírt dózisban történő használatára azonban szükség van, a tünetmentesség eléréséhez.

Így lesz a kevesebb idővel több

A fenntartó kezeléshez szükséges készítmények orvosi utasítás nélküli csökkentése idővel a tünetek erősödéséhez vezet. Az asztmás beteg panaszai fokozódnak, visszatér a gyakori köhögés, nehézlégzés és sípoló légzés. Az állapotromlást jelezi, ha egyre gyakrabban van szükség az egyébként csak eseti jelleggel, hirtelen erősödő panaszok alkalmi kezelésére felírt rohamoldó készítmények használatára. Ha már napi rendszerességgel kell használni a rohamoldó készüléket, ne halogassuk tovább az orvos felkeresését!

A fenntartó kezelés elmulasztása miatt az asztmatikus tünetek erősödnek, a beteg pedig a túlzott gyógyszerhasználattól tartva tehát épp ellenkező hatást ér el, túl sokszor használja a rohamoldó szert. Ha pedig így az állapota miatt kórházi ellátásra lesz szüksége, súlyos asztmás roham esetén szteroid injekcióval kezelik, ami az egyéként bevitt fenntartó kezelés többszöröse és nem helyileg, hanem szisztémásan alkalmazva. Jobb, ha ezt nem kockáztatjuk és az asztma gyógyszereket a tüdőgyógyász által felírt dózisban szedjük.

Lépcsős kezelés – a gyógyszereket csökkenteni is lehet

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy az asztma lépcsős kezelése miatt a lépcsőn nem csak felfelé, hanem lefelé is lehet haladni, vagyis a felírt gyógyszerek mennyiségét csökkenteni lehet. Erre az orvosi kontroll alkalmával van lehetőség, amikor a friss légzésfunkciós vizsgálat eredményei és a beteg panaszai alapján módosítható a kezelés. Az optimális, személyre szabott terápia beállítását és a hatékonyabb kezelést segíti az otthoni légzésfunkciós eszköz napi használata is.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
  Kalló Hajnalka

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Kedves Kalló Hajnalka!

  Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

  Üdvözleetel :

  Dr. Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Komolyan veszi a betegségem

  Alaposan át tudtam beszélni Potecz doktornővel mindent amit szerettem volna. Végre egy olyan orvosnál jártam akin nem éreztem, hogy igyekezne minél előbb letudni a vizsgálatot, hanem épp az ellenkezője, bőven hagyott időt a konzultációra és éreztem hogy komolyan veszi a betegségem. 
  .

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus