Tanítsuk meg asztmás gyermekünket helyesen lélegezni!

Tanítsuk meg asztmás gyermekünket helyesen lélegezni!

Utolsó módosítás:2024.02.12 18:22

A légzőgyakorlatok növelik gyermekünk koncentrációképességét, támogatják érzelemszabályozását, csökkentik a stressz negatív hatásait, emellett pedig rehabilitációs céllal is alkalmazhatjuk őket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, csecsemő- és gyermekgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük arról, miként segíthetnek ezek a technikák az asztmás gyermekek életminőségének javításában.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az asztmáról röviden

Az asztma a gyermekkor leggyakoribb krónikus betegsége, mely a légutak krónikus gyulladásával, beszűkülésével és a kilégzés jellegzetes nehezítettségével jár. Az asztmás gyerekek légzését asztmás tünetek jelentkezése esetén kilégzéskor sípoló hang kíséri, légzésük szapora, ziháló lesz, és különösen ijesztő lehet a kísérőtünetként jelentkező rohamszerű köhögés, nehézlégzés és légszomj is.

Légzőgyakorlatok az asztmában

Az asztmások kezelésében alkalmazott légzőtorna három nagy csoportját különíthetjük el:

  1. A légzésmintázat megváltoztatására irányuló gyakorlatok
  2. A légzőizmok erejének és kitartásának növelésére irányuló gyakorlatok
  3. A mellkas rugalmasságának növelését és a testtartás javítását szolgáló gyakorlatok

Néhány légzőgyakorlat típus:

  • Kilégzés ajakfékkel

Fontos, hogy megtanítsuk gyermekeinket a légzés aranyszabályára, vagyis az orron át történő belégzésre és a hosszabb ideig tartó kilégzésre, ebben nagyszerű segítőnk lesz ez a technika.

Az ajakfékkel történő kilégzéskor az orron át történő belégzés után egy lassú, 4-6 másodpercig tartó kilégzés következik, melynek során csücsörített ajkakkal kell kiengedni a levegőt (mintha egy gyertyát szeretnénk elfújni).

  • Papworth-módszer

A módszert – melyet a 60-as években az angliai Cambridgeshire – ben található Papworth Kórházban fejlesztettek ki –, légzési problémákkal, valamint szorongással és az alvászavarokkal küzdő páciensek kezelésében is alkalmazzák. Jellemzője, hogy a mély hasi légzést kombinálja relaxációs gyakorlatokkal, az orron át történő légzés fontosságát tanítja, és a rekeszizom használatára koncentrál.

  • Buteyko-módszer

Az ukrán Konstantin Pavlovich Buteyko professzorhoz köthető módszer az 1950-es évek óta ismert. Ezzel a lassabb és hatékonyabb légzésre fókuszáló légzéstechnikával lehetővé válik az asztmás betegek légzésének kontrollálása, a hiperventilláció csökkentése, és így a betegség kordában tartása. A Buteyko-technika segítségével javulhat a vér oxigénellátottsága, beáll az optimális lélegzetszám, és a szervezet stressz szintje is csökkenhet.

A légzőgyakorlatok jótékony hatása az asztmás gyermekeknél

Mivel az asztmás gyermekek estében a belégzés felületes, a kilégzés akadályoztatott, a légzésszünetgyermekkori asztma kezelése a Tüdőközpontban hiányzik, ezért a légzés aktív szabályozásának megtanítása jótékony hatással bír a betegségben érintettek számára:

  • Támogatja a bordaközi izmok és a rekeszizom összehangolt működését, valamint a tüdő munkáját
  • Elősegíti a mellkasi mobilitást
  • Javítja a testtartást
  • Megszűnik a feszes, kapkodó légvétel, csillapodik a zihálás
  • Enyhülnek a betegséggel járó kellemetlen pszichológiai érzések
  • Mérsékli az asztma elleni gyógyszerek szükségességét

Fontos, hogy ezeket a gyakorlatokat orvos vagy gyógytornász irányítása mellett végezzük, hiszen egyrészt csak így biztosítható a feladatok helyes kivitelezése, másrészt a szakemberek rendelkezésére állnak olyan légzésrehabilitációs segédeszközök is, amelyek segítik ezek elvégzését – hívta fel a szülők figyelmét a doktornő.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr! Lányom 13 éves, egy erős torokgyulladásból befulladás, krupp lett amit az ügyeleten szteroid injekcióval kezeltek. Kérdezném hogy ez a fulladás asztma krupp, kisgyerek korában kruppos volt évente többszöri befulladással, az utóbbi 5 évben évi 1-2 befulladás volt. lehetséges pl hogy a nyelőcsöve az átlagosnál szűkebb lehet? mert alvásnál is van hogy ha párnán van a feje akkor sípolva veszi a levegőt, vagy nevetésnél is előfordul a sípoló hang. Mi lehet ez ?? milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni?köszönöm válaszát
Szamóca

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Kedves szülő!

A lányánál kialakult tünetek alapján a betegség diagnòzisát kéne tisztázni.
A pseudocroup betegség kisded, csecsemő, max. óvodás korban jelentkezik.
13 éves nagylánynál vírusos fertőzes larngitist, laryngotracheitist v. laryngotracheobrobchitist okozhat.
Ennek tünetei hasonlìthatnak a pseudocrouphoz.
Érintheti a gyulladás a gége, a főhörgő ill. a nagyobb hörgők területét, nyálkahártyáját.
Sípoló légzés tìpusos esetben asthmás betegeknél jelentkezik.
A kórképek elkülönítésében fontos, hogy a kóros légzési hang ki- vagy belègzésben hallható. A nehézlégzés mely lègzésfázisban jelentkezik döntően.
A nyelőcső szűkülete nyelès-evès zavart okoz, nem sípoló légzést.
Javaslom gyermekpulmonológus felkeresését, hogy a tünetek tisztázásával és spec. vizsgálatok elvégzésének ( sz.e.légzésfunkció, rtg.) segítségével a probléma okát feltárják, a diagnózist felállítsák.
Sze. a kezelést megkezdhessék.

Dr. Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel talalkoztam, okos, felkeszult, lelkiismeretes!

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász