Orvos Válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Doktornő/ Úr!
A fiamat( aki most 29 éves) 14 és 16 éves kora között 3-szor műtötték spontán PTX-szel, két wats műtét és egy teljes feltárás ( kb. 6-8 alkalommal volt PTX-e, először csak becsövezték). Azt mondták hogy hirtelen növekedett, ez okozta. Aztán 2011-ben ismét PTX-szel került kórházba, a másik oldalán is nagyműtétet végeztek. A helyi tüdőgondozóba 2 éve azt mondták nem kell már ellenőrzésre járni, meggyógyult. Ma a munkahelyén üzemorvosnál volt, ahol szóba került, hogy a közejövőben tervezünk egy utazást, kb 2 órás repülőút oda- vissza 4 nap különbséggel, az üzemorvos szerint ez ismét PTX-et okozhat. Kérdésem valós-e az orvos aggodalma,le kell-e mondanunk ezért a repülős utat? Köszönettel Ruszinkóné Éva
Kedves Éva!



Az esetet egy kicsit jobban kellene ismerni, de a leírása arról szól, hogy mindkét oldalon megműtötték a fia tüdejét. Ez általában olyan kitapadásokat eredményez, ami után már kicsi a valószínűsége, hogy újabb ptx alakuljon ki. Úgy sejtem, hogy az utolsó 13 évben (16 és 29 éves kora között) már nem volt ptx-e. Ezért sem valószínű, hogy ez most kialakul. Az üzemorvosnak abban igaza van, hogy a nyomáskülönbség okozhat ptx-et arra hajlamos egyénekben (pl.: repülés, búvárkodás). A biztonság kedvéért egy angol nyelvű orvosi összefoglalót vigyen magával a repüléshez a fia a korábbi ptx-ek ellátásáról.



Remélem, tudtam segíteni!

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit pulmonológus szakorvos

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel