7 kérdés a COPD-ről – felmérés a COPD Világnap kapcsán

7 kérdés a COPD-ről – felmérés a COPD Világnap kapcsán

Utolsó módosítás:2021.11.17 10:52

A COPD Világnap alkalmából elkészült a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. 500 főt megszólaltató, kvantitatív kutatása a Tüdőközpont megbízásából, amely a magyar felnőttek krónikus obstruktív tüdőbetegséggel, vagyis COPD-vel kapcsolatos ismereteit mérte fel. Az eredményekkel kapcsolatban dr.Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosának véleményét, tapasztalatait kérdeztük.

A rendszeres dohányzás növeli a COPD rizikóját?

A dohányzás a legismertebb kockázati tényező a tüdőrák és a szájüregi daganatok kialakulásában. Valójában ennél sokkal gyakrabban okoz krónikus hörgőgyulladást, vagy tüdőtágulást, ami a COPD betegség két megjelenési formája. Az online kérdőívet kitöltők többsége azonban ismeri a dohányzás szerepét a COPD kialakulásában, 65% felett válaszoltak igennel erre a kérdésre.

A dohányzásról való leszokás csökkenti a COPD betegségek kialakulásának esélyét?

COPD megelőzés dohányzás leszokással.Közel ennyien – 58% - gondolják úgy, hogy a leszokással tenni lehet a COPD megelőzéséért. Dr. Tárnok Ildikó kérdésünkre elmondta, hogy pontosan milyen folyamat játszódik le a tüdőben a dohányzás következtében, ami a COPD tüneteinek megjelenéséhez vezet.

„A hosszú évek óta dohányzó személynél a dohányfüstben lévő égéstermékek idült gyulladást okoznak az alsó légutakban. Ez a gyulladás a krónikus hörghurut néven ismert kórkép. Az idült gyulladás azonban alattomosan károsítja a tüdőszövetet is. A tüdőben a légcserét végző léghólyagocskák a gyulladás következtében károsodnak, a válaszfalaik felszakadnak, és a sok kis légtér nagyobb légterekké olvad össze, amik már nem képesek megfelelő gázcserére, de helyet foglalnak. Ezáltal lecsökken a légzőfelület és a gázcsere is romlik. Ez az állapot a tüdőtágulás.”

40 éves kor felett fontos a légzésfunkciós szűrés évenkénti elvégzése?

A válaszadók mindössze 54%-a gondolja úgy, hogy a szűrővizsgálat évenkénti elvégzése fontos, és meglehetősen magas, 20% a bizonytalanok aránya. Pedig a légzésfunkció egy gyors és fájdalmatlan vizsgálat, mely mindenkinek javasolt 40-45 év felett, aki dohányzik – hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó. A vizsgálat segítségével korai stádiumban diagnosztizálni lehet a betegséget, meg lehet kezdeni a kezelést, a beteg életkilátásai ilyen esetben a legjobbak.

Központunkban ELÉRHETŐ a légzésfunkciós vizsgálat!  Időpontfoglalásért kattints >>>

A rendszeres testmozgás megelőzi a COPD kialakulását?

Itt már 30% a bizonytalanok aránya, igennel is csak 35% válaszolt. A COPD megelőzése terén a legtöbbet a dohányzás, illetve dohányfüst kerülésével tehetjük, és segít, ha kerüljük a magas légszennyezettséget, ha minél többet tartózkodunk jó levegőjű helyen. A rendszeres testmozgás, mint az egészséges életmód része fontos általános egészségi állapotunk és jó kondíciónk megőrzésének érdekében. Már kialakult COPD esetén például a rendszeres séta is jótékony hatású, javítja a tüdő működését, a betegek életminőségét.

A COPD kezelhető csak természetes gyógymódokkal is?

Légzésfunkciós vizsgálattal szűrhető a COPD.Kizárólag természetes gyógymódokkal a COPD nem kezelhető – válaszolja meg a kérdést röviden dr. Tárnok Ildikó. A válaszadóknak is csak 16%-a gondolta ennek ellenkezőjét, feltűnően magas azonban, 39% a bizonytalanok aránya, akik a nem tudom választ jelölték meg.

„A COPD nem gyógyítható, krónikus betegség. A kezelés során alapvetően hörgőtágítót, bizonyos esetekben gyulladáscsökkentőt is, és rohamoldó készítményeket alkalmazunk. A gyógyszeres kezelést egyénre szabottan, a beteg állapotától, tüneteitől és a vizsgálati eredményektől tesszük függővé. Ezekre a készítményekre és a rendszeres orvosi vizsgálatokra szükség van annak érdekében, hogy az állapotromlást lelassítsuk, a betegnél a lehető legjobb életminőséget érjünk el. Az optimális kezeléshez fontos a jó orvos-beteg kommunikáció és a kezelési terv pontos követése.”

A COPD és az asztma ugyanaz a betegség?

A kérdőívet kitöltők 39%-a nem tudta, néhányan igennel feleltek, de a többség, 35% jól informált azzal kapcsolatban, hogy a COPD és az asztma két különböző betegség. Mindkettő légzési problémákat okoz, ám eltérő a két betegség lefolyása. A COPD visszafordíthatatlan állapotromlást okoz, a kezeléssel ezt a folyamatot lehet lelassítani. A túlélési idő nagyban függ attól, mikor kezdik a kezelést. Az asztma visszafordítható, jól beállított kezelés mellett a betegnél tünetmentességet lehet elérni, és általában nem kell a betegség komolyabb súlyosbodásától tartani. Panaszmentes betegnél idővel a gyógyszereket is csökkenteni lehet.

A COPD fertőző betegség?

A válaszadók 44%-a biztos volt abban, hogy ez nem igaz, 31% azonban a nem tudom választ jelölte meg. Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy a COPD nem fertőz, nem lehet elkapni a betegséget, az érintettek viszont fogékonyabbak lehetnek a különböző légúti betegségekre, ezért számukra különösen ajánlott a légúti kórokozók elleni védőoltások felvétele.

A Tüdőközpont orvosa végezetül hangsúlyozza a korai felismerés szerepét a COPD kezelésében. Az életkilátások akkor a legjobbak, ha a COPD kezelése korai stádiumban megkezdődik. A kezdeti enyhe tüneteket azonban a gyakran dohányzó betegek még nem ismerik fel, vagy nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget az elhúzódó köhögésnek, alkalmanként jelentkező nehézlégzésnek. Az elváltozás azonban már ekkor is kimutatható légzésfunkciós vizsgálat segítségével. Ezt érdemes minden 40-45 év feletti, dohányzó személynek évente egy alkalommal elvégeztetni.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot! Sajnos nagy dohányos vagyok, 29 éves és már 17 éve dohányzom! Egy hónapja azt vettem észre hogy olyan mint ha valami nyomná a hátam nem fáj , de olyan zavaró és kellemetlen, olyan érzés mint ha el feküdtem volna! Nem voltam soha nagy köhögös de az elmúlt 2 hónapban köhögök, nem rohamosan, köpetem van meg volt is már régota , sárgás keresű kővet jött fel, és mostanában pedig fehér néha olyan mint ha youghurtot ettem volna! Véreset még soha nem köptem, fogyni nem fogyók inkább jönnek a kilók , de igen el szoktam fáradni és vannak nehéz légzéseim de nagyon kicsik!
Gabor Balogh

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Kérdező!

A levele alapján sürgős vizsgálatokra lenne szüksége. Elsősorban egy mellkas röntgenre, amire beutalót kérhet a háziorvosától, vagy elmehet egy Tüdőgondozóba is. Amennyiben oda csak sokára kapna időpontot, akkor egy mellkas röntgennel várom szakrendelésemen az Allergiaközpontban.

Üdvözlettel:

Dr. Hidvégi Edit
tüdőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatékony

Nagyon elégedett vagyok a Doktornövel es a következō vizsgálatok összehangolásával!

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus