A lélegzet maga az élet, cselekedjünk korábban!

A lélegzet maga az élet, cselekedjünk korábban!

Utolsó módosítás:2024.02.12 18:22

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) légszomjjal, krónikus nyáktermeléssel és köhögéssel járó betegség, ami a légutak és a tüdő funkciójának progresszív romlását eredményezi, és jelenleg az egyik vezető halálozási ok világszerte. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológust, a Tüdőközpont munkatársát kérdeztük a COPD világnap idei üzenete kapcsán.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A COPD világnapról

Becslések szerint hárommillió ember hal meg évente a COPD miatt, és ez a szám várhatóan csak növekedni fog a világ népességének elöregedése és a betegség kockázati tényezőinek, mint például a dohányfüstnek való folyamatos kitettség miatt. Mivel a legújabb kutatások a környezeti hatások mellett a genetikai tényezőkre is ráirányítják a figyelmet, ezért az idei COPD világnap fókuszában a tüdő egészsége, valamint a korai diagnózis és beavatkozás jelentősége áll. A Globális Kezdeményezés a Krónikus Obstruktív Légúti Betegségért (GOLD) szervezet 2002-óta rendezi meg egészségügyi szakemberekkel és COPD-s betegcsoportokkal karöltve a COPD világnapot. A november harmadik szerdáján megrendezésre kerülő világnap fő üzenete 2023-ban így hangzik: „A lélegzet maga az élet, cselekedjünk korábban!”

A tüdő egészsége a születésünktől fogva figyelmet igényel

Ma már tudjuk, hogy a dohányzáson kívül számos más tényező, így többek között a levegőszennyezésA COPD kialakulásához a dohányzás nagymértékben hozzájárul és a foglalkozási expozíció is hozzájárulhat a COPD kialakulásához. És bár a COPD előfordulásának kockázata a 40-45 év feletti dohányosok esetében a legmagasabb, fontos felhívni arra is a figyelmet, hogy a COPD már az élet korai szakaszában elkezdődhet, és akár fiatalokat is érinthet. Az egyes légúti betegségek, így a COPD kialakulásában is közrejátszhatnak a méhen belüli, újszülöttkori vagy gyermekkori hatások (pl. az anyai dohányzás, légszennyezettség, lélegeztetett koraszülötteknél előforduló bronchopulmonalis dysplasia). Tudjuk azt is, hogy bizonyos esetekben a COPD hajlama genetikailag öröklődhet. Az örökletes alfa-1-antitripszin hiány egy olyan ritka genetikai rendellenesség, amely olyan személyeknél is előidézheti a COPD kialakulását már fiatal korban, akik soha nem dohányoztak. Mára már sikerült azonosítani azokat a megelőző állapotokat is (például a pre-COPD és a PRISm1), amelyek új távlatokat nyitnak a korai diagnózisban és az azonnali kezelésben. Fontos tehát, hogy a tüdő egészségére és a korai kockázatok kiszűrésére már a születéstől kezdve odafigyeljünk.

A pre-COPD-ről

Mivel a krónikus obstruktív tüdőbetegség egy lassan kialakuló, és sokáig észrevétlen betegség, a tünetek megjelenésekor már a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával kell számolnunk. Ezért is van nagy jelentősége a GOLD frissített stratégiájában szereplő pre-COPD terminológiának, amelyet azoknak a személyeknek az azonosítására javasolnak életkortól függetlenül, akik a COPD-re jellemző légúti tüneteket és/vagy strukturális és/vagy funkcionális eltéréseket mutatnak a légúti obstrukcióra (beszűkülésre) utaló jelek nélkül. Esetükben a korai szakaszban történő beavatkozás csökkentheti a progresszió kockázatát; az azonban, hogy pontosan melyek a pre-COPD kiváltó okai, illetve, hogy egy pre-COPD-s beteg esetében melyek leszenek a diagnosztikai kritériumok és kezelési stratégiák, további vizsgálatokat fog igényelni.

Mit tehetünk tüdőnk egészségért?

A 2023-as COPD világnapi üzenet elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy a dohányzás és a légszennyezettség elleni folyamatos küzdelem mellett a gyermekkori kockázatokkal is foglalkoznunk kell. A COPD megelőzésére és az életminőség javítására irányuló intézkedések egyéni és társadalmi feladatot jelentenek, ennek pedig fontos része, hogy a spirometriás vizsgálatokra általános egészségügyi állapotunk egyik fontos markereként tekintsünk.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    udvarias kedves

    Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus