Asztma és influenza: megelőzés és teendők betegség esetén

Asztma és influenza: megelőzés és teendők betegség esetén

Utolsó módosítás:2022.01.27 18:11

Az asztmás betegeknél az influenza növelheti az asztmás rohamok kockázatát, és esetükben nagyobb a szövődmények, így a tüdőgyulladás kialakulásának kockázata is. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mire figyeljenek ebben az időszakban a betegek.

Ezért fontos, hogy az asztmában szenvedők megkapják az influenza elleni védőoltást

Járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy mivel a járványügyi korlátozások miatt a tavalyi évben szinte teljesen elmaradt az influenzajárvány, a kórokozó idén több megbetegedést eredményezhet.

Az asztma krónikus betegség, amely a légutak gyulladásával és beszűkülésével jár. Az asztmás betegeknél éppen ezért a légúti fertőzések fokozott kockázatot jelentenek, felerősíthetik a tüneteket, asztmás rohamot provokálhatnak.

Így hat az influenza az asztmára

Asztmás betegeknél az influenza tüdőgyulladást is okozhat.Az influenzafertőzés fokozhatja a gyulladást az asztmás légutakban, ezáltal ronthatja az asztmás tüneteket, asztmás rohamot válthat ki. Az influenzában szenvedő asztmás betegeknél emellett fokozott az influenza szövődményeként jelentkező tüdőgyulladás kialakulásának rizikója is.

Ajánlott, hogy az asztmás betegek kapjanak influenza elleni védőoltást, amely hatékonyan küzd a fertőzés ellen, csökkenti a súlyos influenza és a szövődmények kockázatát – tanácsolja dr. Tárnok Ildikó. Az influenza elleni védőoltás biztonságos mind az asztmás felnőttek, mind a gyermekek számára.

Hármas védelem

Tudományos eredmények is igazolják, hogy az influenza elleni védőoltások segíthetnek az asztmában szenvedőknek. Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy az asztmában szenvedők körében az influenza elleni védőoltás beadása után csökken a megbetegedés kockázata. Úgy tűnik, hogy a vakcina csökkenti annak az esélyét is, hogy az asztmás betegek rohamot vagy fellángolást tapasztaljanak.

A 2020-as tanulmány hasonló eredményekről számolt be, kijelentve, hogy az influenza elleni védőoltások nagy potenciállal rendelkeznek az influenzával összefüggő asztmás rohamok csökkentésében. A védőoltások mellett fontos a már koronavírus-járvány kapcsán begyakorolt megelőző lépések alkalmazása is: gyakori kézmosás, kerülni a száj és az arc érintését.

Dr. Tárnok Ildikó a jól beállított asztmakezelés fontosságára is figyelmeztet. A megfelelően kontrollált asztma, ha a beteg tünetmentes az alkalmazott gyógykezelés mellett, segít megelőzni influenza vagy más légúti betegségek esetén az asztma súlyosbodását. Betegség esetén soron kívüli kontroll is indokolt, ha a tünetek fokozódását tapasztaljuk. Vegyük fel a kapcsolatot kezelőorvosunkkal, aki akár távkonzultációban is módosítani tudja a gyógyszerelést annak érdekében, hogy a további rosszabbodást megelőzzük.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, kommunikatív

A tüdőgyógyász Doktronő nagyon alapos és kommunikatív volt, továbbá kedves és segítő. Fél gyógyulás! A recepció profi és segíteni akarnak. Kellő a tisztaság és a környzet, a rend is tökéletes.

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus