Baj-e, hogy gyorsabban lélegzik a baba?

Baj-e, hogy gyorsabban lélegzik a baba?

Utolsó módosítás:2024.05.13 07:22

Az újszülöttek gyors, időnként szabálytalannak tűnő légzése gyakran megijeszti az újdonsült szülőket, pedig, ahogy dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyászának szavaiból kiderül, valójában teljesen természetes jelenségről van szó.

Online Bejelentkezés

dr. Somogyi Éva

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mennyi a csecsemő normális légzésszáma?

-A méhen kívüli élet az első lélegzetvételekkel kezdődik, a légzés pedig az egyik legalapvetőbb élettani funkciónk. Az újszülöttek sokkal gyorsabban lélegeznek, mint az idősebb gyermekek és felnőttek. Míg a felnőttek esetében 14-18/perc a normális légzésszám, addig egy egészséges, fejlett újszülötté 40-60/perc közötti (ez alvás közben lelassulhat a percenkénti 30-40 légzésre), egy csecsemőé 30-50, a kisdedeké pedig 25-32 percenként – ismerteti dr. Somogyi Éva. Ennek az az oka, hogy az újszülöttek mellkasa és tüdeje jóval kisebb, légútjaik szűkebbek és légzőizmaik is fejletlenebbek a felnőttekéhez képest. Emiatt több (csaknem négyszer annyi) légvétellel tudják biztosítani a szervezetük számára szükséges oxigént, mint a felnőttek.

A szabálytalan levegővétel

Somogyi doktornő szerint sokszor aggodalmat vált ki a hozzátartozókból, amikor azt tapasztalják, hogy azFontos, hogy a szülő észrevegye a gyermek légzésével kapcsolatos szokatlan jeleket. újszülött rendszertelenül veszi a levegőt. A békésen szunyókáló babáknál feltűnhet, hogy időnkén gyorsabban és mélyebben, majd lassabban és felszínesebben veszik a levegőt. Az pedig különösen nagy riadalmat okoz, amikor a szülők azt észlelik, hogy a picik időnként rövidebb (akár 10 másodpercnyi) szünetet is tartanak a légvételek között, majd külső stimuláció nélkül folytatják a légzést egyre mélyebb lélegzetvételekkel. Nem kell megijedni, ez kezdetben teljesen normális jelenség is lehet, amit periodikus légzésnek nevezünk, és a légzésellenőrző központ éretlenségével magyarázható – magyarázza a szakember, aki hozzáteszi, hogy kb. hat hónapos korra, a légzőközpont további érésével, a babák légzése is lassabbá és kiegyensúlyozottabbá válik.

Amennyiben a légzés kimaradása miatt a légzésfigyelő megszólal és hosszabb ideig kimarad a baba légzése, amely akár a bőrszín elváltozásával is járhat (elsápadással, ellilulással), akkor polysomnographiás, azaz alvásvizsgálat elvégzése javasolt, amely, ha éretlenségből adódó centrális légzészavart igazol, akkor ennek átmeneti kezelése lehetséges.

Mi tekinthető rendellenes légzésnek egy újszülöttnél?

A légzést számtalan tényező befolyásolja a baba esetében is. Újszülötteknél megfigyelhető, hogy a korai, az élet első órájában biztosított bőrkontaktus esetén a baba kisebb stresszt él át, a légzése és szívverése is stabilabb. Ha azonban stressz éri vagy sír, a légzésszáma is megemelkedik (akár 60 légzés/percet is elérhet) – magyarázza Somogyi doktornő, majd hozzáteszi: fontos, hogy amint megnyugszik a baba, a légzésszámnak is normalizálódnia kell. Két hónapos kor alatt a percenként 60 alatti, 2-12 hónapos kor között pedig a percenként 50 alatti légzésszámot tekintjük normálisnak. Ha a csecsemő nyugodt, és továbbra is azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan gyorsan lélegzik, ez problémát jelezhet. Lényeges, hogy a szülő észrevegye a baba légzésében megfigyelhető egyéb szokatlan jeleket is. Ilyen például, az orrszárnyi légzés, a belégzéssel egyidőben megfigyelhető mellkasi behúzódás, a hasi légzés fokozódása vagy a be- és kilégzést kísérő szokatlan hangok (hangos belégzés, préselő, sípoló, hangok vagy nyögések kilégzéskor). Ezek mind légzési nehezítettségre utaló tünetek, amivel feltétlenül javasolt a háziorvos vagy súlyosabb esetben az ügyelet felkeresése.

-Amennyiben a baba ajkai és bőre szederjessé válik, vagy egyéb riasztó tünetek (bágyadtság, eszméletvesztés, hányás, láz, mellkasi fájdalom) is társulnak a nehezített légzéshez, azonnali orvosi segítséget, mentőt kell hívni a gyermekhez – figyelmeztet dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont szakembere.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Kedves Doktornő! 33 éves, ereje teljében lévő férfiember volnék. 2016. augusztusában munkavégzés közben lettem rosszul. Egyik pillanatról a másikra ágynak estem, láz, nehéz légzés, köhögés voltak a tüneteim. Felkerestem háziorvosom, akinek javaslatára clarithromycint kezdtem szedni. Állapotom nem javult, 3 nap múlva egy köhögő roham után furcsa zörejt észleltem a tüdőm bal oldalán. Terhelésre nagyon fulladtam, izzadtam. Újra felkerestem a háziorvosom, aki azonnal beutalt a körzetünkbe tartozó kórház sürgősségi osztályára. Mellkasröntgenen bal oldalon kisméretű transparentiacsökkenést találtak, ami pneumóniának felelt meg a leírás alapján. Antibiotikum váltást javasoltak (Avelox receptet kaptam) és hazaküldtek. Másnap reggel rémült hangon hívott egy főorvos, hogy jól vagyok-e, küldjön-e mentőt? vagy azonnal be tudok-e menni a sürgősségire? Részletesebb tájékoztatást nem kaphattam telefonon, így én is megrémültem. Megérkezett az előző napi vérvétel eredménye (Haemoculturát vettek, ami pozitív lett - Gram poz. coccus, Legionella Ag vizsgálat is volt, ami negatív lett) Röntgen: "bal oldali sinusok lekerekítettek vs. minimális mennyiségű pleurális folyadék miatt. Bal alsó lebenyen kb. 50x30mm-es területen köteges, inhomogén transparentia csökkenés ábrázolódik. Belgyógyászati osztájra helyeztek. 7 napig tartózkodtam itt, augusztus közepéig. Kombinált antibioticus terápiát alkalmaztak (ceftriaxon és klarithroycin) expectorans mellett. Kontroll laboratóriumi vizsgálatában a gyulladásos markerek normalizálódtak, mellkasfelvételen az infiltratum is regrediált. Hazaengedtek, még 1 hét pihenőt javasoltak. 1 hónap múlva voltam kontrollon, ahol a röntgen negatív lett. 2 hónap múlva, október közepén újra panaszok jelentkeztek (éjszakai izzadás bal oldalamon - 2-3 pólócsere, ágynemű csere éjszaka, reggeli köpet nélküli köhögés, mellkas bal oldalán szúró érzés, hátul lapockán hideg érzés), ezért újabb kontrollra jelentkeztem. Eredmény: Mellkasfelvételen kóros nem igazolódott, laboratóriumi eredményei is jók. Pneumóniára, légúti infectiora utaló klinikum nincs. Próbáltam elfogadni ezt az állapotot. Hónapok elteltével fokozatosan csökkent az izzadásos, mellkas szúrásos, lapockán hideg érzetes tüneteim mértéke. 2017. áprilisában ismét elmentem egy átfogó kontorollra egy másik intézménybe, ahol minden eredményem újra negatív lett. 2017 nyár elejére teljesen meg is szűntek a tüneteim. Pár hete a szabadban dolgoztam egész nap, fújt a szél és azóta újra előjött a szúró érzés a mellkasom bal oldalán, a hideg "idegen test" érzet a lapockámnál a hátam bal oldalán, reggelente száraz köhögésem erősödik. Rétegesen öltözködöm, mégis ha kilépek a szabadba rögtön érzékenyebbnek érzem magam, már lélegzetvételnél is. A fent leírtak alapján kérném a tanácsát, hogy milyen irányba induljak? Mit érdemes ebben az esetben vizsgálni? Hol érdemes vizsgáltatni? Megtisztelő válaszát, visszajelzését előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Sándor
Sándor

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Sándor!

Mivel a tüdőgyulladása több, mint egy éve lezajlott, azt követően 3x is kiadtak negativ tüdő röntgen leletet, nem valószínű, hogy avval lenne összefüggésben. A Gram pozitiv coccus fertőzés egyébként is nyomtalanul meggyógyul az antibiotikus kezelésre. Ha Legionella, vagy más úgy nevezett atípusos baktérium fertőzése lett volna, akkor még feltehető lenne, hogy az maradt vissza a sejtekben megbújva. Ez utóbbiak nagyon jól gyógyulnak klaritromicin kezelésre.
Az egyéb tünetek megbeszélése csak személyes kikérdezés és vizsgálat során lenne lehetséges, ezért arra biztatom, ha panaszai vannak, keresse fel a területileg illetékes tüdőgondozót, vagy jelentkezzen be szakrendelésemre a Budai Allergiaközpontba.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy fokú elégedettség

Meg sehol sem tapasztaltam ilyen nagy fokú odafigyelest, mint a Doktornőnél!

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász