Vízipipa, a fesztiválszezon kedvence: valóban egészségesebb alternatíva?

Vízipipa, a fesztiválszezon kedvence: valóban egészségesebb alternatíva?

Utolsó módosítás:2024.06.10 07:12

Becslések szerint világszerte 100 millió ember használ napi rendszerességgel vízipipát. A különleges ízek, az akár órákig tartó szertartásszerű használat olyan közösségi élményt nyújt, ami miatt a vízipipázás a fesztiválok, házibulik kedvenc időtöltésévé vált a fiatalok körében is az elmúlt két évtizedben. Dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a vízipipa nem tekinthető a cigaretta biztonságos alternatívájának.

Online Bejelentkezés

dr. Somogyi Éva

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A vízipipa reneszánszát éli

A Közel-Keleten nagy népszerűségnek örvendő vízipipa története igen messzire nyúlik vissza. Eredete a 16. századra tehető, és egy indiai orvoshoz, Hakim Abul Fath-hoz köthető, aki azt javasolta, hogy a dohányfüstöt egy kis víztartályon kell átvezetni, így kiszűrhetők belőle az egészségre ártalmas anyagok. Ez a tévhit aztán széles körben elterjedt, és nagyban hozzájárult a vízipipa népszerűségéhez. A vízipipázás a 19. század végén és a 20. század elején elsősorban az idősebb, közel-keleti férfiak kedvenc időtöltésének számított, amihez durva, ízesítés nélküli dohányt használtak. Az ízesített dohányt az 1990-es években vezették be és akkoriban egyre több fiatal kapott rá a dohányzás új formájára. Ma már kávézókban, teázókban és fesztiválokon is gyakran találkozhatunk a hagyományos vízipipával és legújabb, elektronikus változatával is, amit - megtévesztő módon –extravagáns, különleges közösségi és kulturális időtöltésként jellemeznek, és a dohányzás biztonságos alternatívájaként tüntetnek fel.

Veszélyes-e a vízipipázás?

A vízipipázással kapcsolatos, jelenleg rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a dohányzás ezen formája ugyanolyan egészségügyi kockázatokkal jár, mint a cigarettázás – hangsúlyozza dr. Somogyi Éva. A pipa működési elvéről röviden elmondható, hogy a szénnel felmelegített dohány füstje áthalad a tartályban lévő vízen, mielőtt belélegezné a felhasználó. A mérgező anyagok egyrészt a felhevült,  égő dohányból, másrészt a dohány felmelegítéséhez használt szénből keletkeznek. A víz szerepe, hogy lehűtse és szűrje a füstöt, ám ez nem jelenti azt, hogy az így belélegzett ízesített dohányfüst ne lenne veszélyes. A közhiedelemmel ellentétben a füstben található toxikus, karcinogén anyagokat (szén-monoxid, nikotin,  poliaromás szénhidrogének, kátrány, arzén, kadmium stb.) a víz nem tudja teljes mértékben megszűrni, azok csak részben oldódnak a vízben, nagyobb részük  pedig akadálytalanul  jut le a légutakba. A lehűtött füst viszont kevésbé ingerli a légutakat. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a felhasználó még mélyebbre tudja leszívni a füstben található mérgező anyagokat, amelyek a léghólyagokig eljutva a véráramba is átlépnek, és így súlyos szív -és érrendszeri (iszkémia, infarktus), daganatos (tüdőrák, hólyag-, az orr-garatüregi-, a nyelőcső daganatok) és egyéb légzőszervi betegségeket okoznak.

A vízipipázás hatása a légzőrendszerreA vízipipa sem egészségesebb alternatíva.

A vízipipázás időtartama és intenzitása miatt a vízipipázók hosszú időn keresztül ki vannak téve a dohányfüstnek. Míg egy hagyományos cigaretta elszívása átlagosan 5-6 percet vesz igénybe, addig a vízipipa használata lényegesen hosszabb ideig tart (átlagosan 30-90 perc/menet) A WHO jelentése szerint egy hosszabbra nyúlt vízipipaszeánszon akár 100–nál is több cigarettának megfelelő mennyiségű dohányfüstöt szívhatnak be a felhasználók, akiknek a szervezetében jelentősen megnőhet a szén-monoxid szintje is. A dohány nélküli, ún. köves vízipipák esetében melaszos-glicerines kavicsokkal történik a pipa tömése. Mint Somogyi doktornő szavaiból kiderül, ennek kétségtelen előnye, hogy nem tartalmaz nikotint és dohányt, ugyanakkor a szén égése során jelentősen – a vízipipázás első 5 percében akár négyszeresére is – megnőhet a szén-monoxid szint a véráramban. Nem véletlen, hogy a vízipipa használata számos szén-monoxid-mérgezéses esetben is felmerült. A vízipipázás a tüdőfunkció csökkenésével és a tüdőbetegségek, például a COPD kockázatának növekedésével jár, továbbá a közös használat miatt a fertőző kórokozók terjedéséhez is vezethet (pl. légúti bakteriumok, vírusok, tbc). Vizsgálatok szerint a vízipipázás a krónikus hörghurut, a COPD és az emphysema megnövekedett arányával jár, és a dohányzás, vízipipázás abbahagyása után is növeli a krónikus bronchitis kockázatát.

-Fontos felhívni a fiatal felhasználók figyelmét, hogy bármennyire is kellemes és élményszerű a vízipipa használata, a cigarettához hasonlóan ez is függőséget okozhat a nikotin és az egyéb belélegzett adalékanyagok miatt, használata pedig akár a cigarettánál is nagyobb kockázatot jelent a dohányos számára – figyelmeztet dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont szakembere.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Udvozlom.Van egy 5eves kisfiam aszma gyanut allapitottak meg nala(kompl.kivizsg.nem tudtak nala csinalni mert kb.4eves volt.Kideritettek hogy a hazi por ill.anyuka reven orokolhetett.Oszies borus,esos idobe befullad.Felirtak neki Montelucas 4mg.ragotab.most Eonic szedi mert sokaig hiany volt.Most jeleztek az ovodaba hogy aggressziv tole a gyerek.Tudna vmi tamacsot adni?Menjunk vissza vagy a gyerekorvosunkkal irassunk fel vmi hasonlo hatoanyagu gyogyszert?Varjuk valaszukat.Koszonjuk.Udv.Fenyvesi Gabor Es Szucs Attilane.
Fenyvesi Gabor

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Tisztelt Kérdező,
Gyermek esetében személyes kivizsgálás javasolt, hogy az esetleges gyógyszerváltást is meg lehessen beszélni.
Készséggel kivizsgálom a gyermeket, ha elhozzák rendelésemre.
Üdvözlettel:
Dr Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel talalkoztam, okos, felkeszult, lelkiismeretes!

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász