Tüdőgyulladás láz nélkül

Tüdőgyulladás láz nélkül

Utolsó módosítás:2021.03.30 09:55

Tüdőgyulladásunk lehet magas láz nélkül is. Ilyenkor az egyéb tünetek figyelmeztetnek a betegségre. Arról, hogy melyek ezek, és melyik korcsoportokban jellemző a láz nélküli tüdőgyulladás, dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa nyilatkozott.

A tüdőgyulladás tünetei

A láz közismert, ám nem mindenkinél előforduló tünet. Emellett a tüdőgyulladás gyakran okoz köhögést, mellkasi fájdalmat, mely köhögésre vagy mély lélegzetvételre erősödhet. Zihálás, nehézlégzés is jelentkezhet, hidegrázás, verejtékezés, fáradtság, étvágytalanság, hányinger és hányás is előfordulhat.

A COVID tüdőgyulladás tüneteiről és otthoni kezeléséről ide kattintva részletesen olvashat.

Láz nélkül

A tüdőgyulladás tünetei életkoronként is eltérést mutatnak. A láz sem minden esetben jelentkezik. Újszülöttek, csecsemők és idősek esetében akár el is maradhat, sőt idősebbek körében a testhőmérséklet csökkenése is bekövetkezhet. A betegség a mentális állapotot is befolyásolhatja, időseknél zavartság is előfordulhat tüdőgyulladás miatt. Újszülöttek, csecsemők esetében a légzés felgyorsulása intő jel. Kapkodva, hangosan veszi a levegőt, a mellkasa gyorsabban mozog fel és le a szokásosnál. Előfordulhat étvágytalanság, a testhőmérséklet csökkenése is.

Honnan tudhatom, hogy tüdőgyulladásom van?

A tüdőgyulladás nem egyforma tünetekkel jelentkezik mindenkinél. Ha lázat okoz is, az lehet magasabb, alacsonyabb, egyéntől függően. A tüdőgyulladásnak több típusát ismerjük, emiatt is lehetnek eltérők a tünetek. Ha az alábbi kérdések többségére „igen” a válaszunk, akkor nagy a valószínűsége, hogy tüdőgyulladás okozza a panaszainkat:

  • Elhúzódó, hurutos köhögése van?
  • A köhögés mellett fáradt, erőtlen és étvágytalan?
  • Ha köhög, vagy mélyen lélegzik, kellemetlen érzés (fájdalom) jelentkezik a mellkasában
  • Hamar kifárad, kifogy a levegőből a mindennapi tevékenységei végzése közben is?
  • A tünetei valamilyen egyéb légúti fertőzést, esetleg influenzát követően jelentkeztek
  • Kapcsolatba került az elmúlt időszakban tüdőgyulladásos beteggel?

„A szakember a fonendoszkópos vizsgálat során hallható jellegzetes hang alapján már nagy valószínűséggel meg tudja ítélni, hogy tüdőgyulladás áll-e fenn. A diagnózishoz azonban mindenképp szükséges a mellkas röntgen elvégzése is.”

Mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?

A tüdőgyulladás súlyos betegség, különösen a krónikus betegek, idősek és csecsemők esetében. Ezért, ha bizonytalanok vagyunk a tüneteket illetően, mindenképp forduljunk orvoshoz. Az alábbi esetekben semmiképp se halogassuk a szakember felkeresését:

  • légzési nehézség
  • tartósan fennálló magas, 39oC feletti láz
  • mellkasi fájdalom
  • tartós, köpet ürítésével járó köhögés

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor/nő! Panaszaim 1 hónapja fennálló köhögés reggelente inkabb száraz de tulnyomo tobbsegeben inkabb hurutos! Voltam mellkas rontgen-en!Illetve legzesfunkcio vizsgalatra utaltak még be! A mellkasröntgen leletében ez áll: A reszesz éles konturú,bal oldalon a kp.harmadban csipkeszerű kihuzottsag lathato,a lat.sinusok szabadok.Kóros parenchymás elteres nem látható.Cor nem nagyobb.Kp tág aorta,es hilusi erek. Kerdesem az lenne hogy a lelet alapjan van e okom barmifele aggodalomra? Válaszát előre is köszönöm! (Ui:25 eves vagyok es 10 eve dohanyzom)
Lajos

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Kedves Lajos!


Bár erről nem írt, feltételezem, hogy a panaszok légúti fertőzés után maradtak vissza. Szintén nem írt arról, hogy vannak-e felsőlégúti panaszai. Ha ezek így vannak, a hurutos köhögés még lehet ezek miatt. Persze a dohányzás sem segít rajta. A mellkas rtg.-n leírt bal oldali eltérés lezajlott gyulladás következménye lehet.
Ha a tendencia nem javuló, vagy egyéb panaszok is vannak ( nehézlégzés, fájdalom, stb), szakorvosi vizsgálat szükséges, beleértve a légzésfunkciót is.

Üdvözlettel:

Dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész légkör

Kedves, segítőkész légkör. Világos, érthető tájékoztatás. Gyors ügyintézés.

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus