Asztma esetén nem elég a gyógyszeres kezelés!

Asztma esetén nem elég a gyógyszeres kezelés!

Utolsó módosítás:2022.04.08 11:54

Az eredményes asztma kezeléshez szükség van még valamire, ami épp olyan fontos, mint a jól megválasztott gyógyszeres terápia. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mi az, ami hozzájárulhat az asztma kontroll eléréséhez.

Mi az asztma?

Az asztma a hörgők krónikus gyulladásával járó betegsége. Az asztmás betegnél a légutak túlérzékenyek, emiatt különböző triggerek, provokáló faktorok -például dohányfüst, hideg levegő belégzése, stressz vagy pollenek- hörgőszűkületet váltanak ki, ami a betegek számára tünetek formájában -rohamszerű köhögés, nehézlégzés, sípoló légzés, mellkasi feszülés - nyilvánul meg.

Hogyan zajlik a kezelése?

Az asztma nem gyógyítható, a kezelés célja, hogy a betegnél tünetmentességet érjünk el és ezt hosszú távon fenntartsuk – mondta el dr. Tárnok Ildikó. Ehhez hozzá tartozik természetesen a rohamok elkerülése, a betegség rosszabbodásának megelőzése is. Az eredményes kezelésben korszerű gyógyszeres terápiát és nem gyógyszeres stratégiát is alkalmazunk, mindig személyre szabottan.

Mit jelent az asztma jövőbeli rizikójának felmérése?

Asztma gyógszeres kezelés és rizikófelmérés.Fontos tudni, hogy ennek legalább akkora jelentősége van, mint a jól megválasztott asztma gyógyszeres kezelésnek. A felmérés célja, hogy kiderítsük azokat a kockázati tényezőket, amik az adott betegnél hozzájárulhatnak az asztmás betegség rossz kimeneteléhez, és ezáltal meg tudjuk előzni az asztmás állapotromlást. Főleg a komolyabb, kórházi kezelés igénylő, súlyos, akár végzetes kimenetelű állapotrosszabbodást. A rizikófelmérést rendszeresen el kell végezni a betegnél, nemcsak a diagnózis megállapításakor, hanem a gondozás során is, asztmás roham után mindenképp – fejtette ki dr. Tárnok Ildikó.

Melyek a legfőbb rizikófaktorok?

Nem módosítható rizikófaktor például az, ha a betegnél korábban előfordult intubációt vagy intenzív osztályos ellátást igénylő asztmás roham, illetve ha az elmúlt 1 évben minimum 1 súlyos asztmás rohama alakult ki. Ebbe a csoportba tartoznak a magas rizikójú betegek. Számukra különösen fontos, hogy az asztma gondozásra rendszeresen eljárjanak. Az orvossal egyeztetett módon, pontosan folytassák a fenntartó kezelést annak érdekében, hogy ki tudjunk védeni egy következő súlyos asztmás rohamot.

Potenciálisan módosítható rizikófaktornak számít például, ha az asztma nem kontrollált, ha a gyógyszeres kezelés nem megfelelő, vagy az asztmát súlyosbító tényezők, provokáló faktorok jelenléte. Ide soroljuk még többek közt az asztmát befolyásoló társbetegségeket és a pszichoszociális tényezőket is.

Az ebbe a csoportba tartozó betegeknél is különleges odafigyelésre van szükség a kezelés során. Nem elegendő a gyógyszert felírni, fontos a fenntartó kezelést úgy beállítani, hogy elkerüljük a rohamoldó szerek túlhasználatát – hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó. Ehhez a provokáló faktorokat ismerni kell, ennek érdekében pedig sok esetben allergiavizsgálatra is szükség van. Lényeges szerepe van a rizikócsökkentésben a betegoktatásnak, sokszor ugyanis a nem megfelelő asztma inhalátor eszközhasználat vezet túldozírozáshoz.

Ismerni kell a társbetegségeket is, mint például a reflux, kardiológiai vagy egyéb felső légúti betegségek. Ez nemcsak a gyógyszer kölcsönhatások elkerülése miatt lényeges, hanem mert egyes betegségek súlyosbíthatják az asztmát és fordítva. Ilyenkor tehát mindkettőt együtt kell kezelni annak érdekében, hogy az asztma kezelése is sikeres legyen.

Dr. Tárnok Ildikó megjegyezte, hogy a rizikófelmérés segítségével lesz teljes az asztma kezelése, melynek így a kivizsgálás, a gyógyszerek felírása mellett ki kell terjednie a rizikócsökkentésre is. Ehhez nélkülözhetetlen az anamnézis, a beteg alapos kikérdezése és a jó orvos-beteg kommunikáció.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, kommunikatív

A tüdőgyógyász Doktronő nagyon alapos és kommunikatív volt, továbbá kedves és segítő. Fél gyógyulás! A recepció profi és segíteni akarnak. Kellő a tisztaság és a környzet, a rend is tökéletes.

dr. Tárnok Ildikó
dr. Tárnok Ildikó
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus