Mit használjak száraz köhögés ellen?

Mit használjak száraz köhögés ellen?

Utolsó módosítás:2023.10.27 10:09

https://www.tudokozpont.hu/hirek/kohoges-ellen-hazilag-mivel-csillapithatjuk-a-tuneteketKimerítő, ha heteken át nappal vagy éjszaka tör ránk köhögési roham. A száraz köhögés kínzó tünet, melynek változatos kiváltó okai lehetnek. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosának segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kivizsgálásról, és azt is elmondta, mit ajánl száraz köhögés ellen.

Mi a száraz köhögés?

A köhögés egy fontos reflex, az a szerepe, hogy a légutakat megtisztítsa a kórokozóktól, szennyeződésektől és váladéktól. A hurutossal szemben a száraz köhögés esetében nincs váladékképződés, ezért mondjuk, hogy a köhögés nem produktív. A száraz köhögés gyakran rohamokban jelentkezik a nap folyamán többször is, ezzel igen kellemetlen perceket okozva az érintettnek – különösen munkahelyi környezetben vagy egy színházi előadáson. Az éjszakai köhögési roham pedig a nyugodt pihenést zavarja.


Tüdőközpont szolgáltatásai száraz köhögés gyógyítására:


Száraz köhögés az életminőséget is rontja

Megerőltető és kimerítő az akár fulladásérzésig is fokozódó, sokszor csillapíthatatlannak tűnő száraz köhögési roham. Egy idő után már pszichésen is nagyon megterhelővé válik az elhúzódó száraz köhögés. A beteg állandó készültségben áll, innivalóval, cukorkával indul el otthonról, éjszaka félig ülő helyzetben, gyakran nyitott ablaknál, és hogy a hálótársat ne zavarja, külön szobában próbál aludni, sokszor eredménytelenül. Nem érdemes tehát halogatni a kivizsgálást, azért sem, mert a száraz köhögés ellen létezik gyógymód - ha a kiváltó okot kezeljük, a tünet is megszűnik.

A COVID tüdőgyulladás otthoni kezeléséről ide kattintva részletesen olvashat.

Száraz köhögésre gyógyszer

 A vény nélküli készítmények között léteznek köptető és köhögéscsillapító hatású készítmények. Száraz köhögés esetén a köptető, hurutoldó hatású gyógyszerek gyakran csak fokozzák a köhögési ingert. Száraz köhögésre a köhögéscsillapító ajánlható, ami a köhögési reflexet nyomja el. Este érdemes beszedni, hogy nyugodtan tudjunk aludni. Emellett időnként érdemes torokpasztillákat, az irritált nyálkahártyát nedvesítő és nyugtató cukorkákat fogyasztani.

Száraz köhögésre tea

Fontos, hogy minél több folyadékot fogyasszunk száraz köhögés ellen. Az érzékeny nyálkahártya minden köhögéssel egyre irritáltabbá válik, ami miatt még gyakrabban fogunk köhögni. Ezt a kellemetlen körforgást bőséges folyadékfogyasztással tudjuk megfékezni. A száraz köhögésre ajánlható köhögéscsillapító gyógytea (pl. szurokfű, bodzavirág, fehér akácvirág), de a hidratálás szempontjából bármilyen tea megfelel, amit szeretünk, csak igyunk naponta több alkalommal.

Száraz köhögés ellen házilag

  • Ha túl száraz a lakás levegője, fokozódik a köhögési inger. Érdemes párásítani a hálószobában lefekvés előtt, hogy könnyebb legyen az éjszaka, vagy napközben abban a helyiségben, ahol sokat tartózkodunk. Aromaterápiás párologtatóba eukaliptusz vagy borsmentaolajat csepegtetve fokozhatjuk a hatást.
  • A sós vizes gargalizálás segíthet a garat hidratálásában, így csökkentheti a köhögési ingert. Lefekvés előtt oldjunk fel egy teáskanál sót egy pohár langyos vízben, és gargalizáljunk több alkalommal.
  • Érdemes az ágy fejvégét megemelni, ha tudunk magasabb párnán, félig ülő helyzetben aludni.
  • Szűnni nem akaró száraz köhögés ellen sokan a nyitott ablakhoz vagy a szabadba mennek, a friss, párásabb levegő enyhülést hozhat. Pollenallergia vagy allergiás asztma esetén azonban sajnos ez nem feltétlenül igaz. Ilyen esetben érdemes átgondolni légtisztító berendezés beszerzését, mely segíthet a lakás belső levegőjéből kiszűrni a szennyeződéseket, ezáltal csökkenteni a köhögési ingert.

Betegséget is jelezhet – a kiváltó okot kell kezelni!

Elhúzódó száraz köhögést okozhat reflux, de asztma tünete is lehet. Okozhatja légúti fertőzés vagy hátsó garatfali csorgás, ilyen esetben az orrváladék a garat irányába távozik, ez váltja ki a száraz ingerköhögést. Bizonyos gyógyszerek szedése – például egyes vérnyomáscsökkentők – kapcsán is jelentkezhet száraz köhögés, de akár szívelégtelenséget vagy tüdődaganatot is jelezhet. Ha a tünetek 2-3 hét alatt nem javulnak, vagy rosszabbodnak, esetleg egyéb tünet – nehézlégzés, mellkasi fájdalom, hátfájdalom, láz – is jelentkezik, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktornő! 8 évvel ezelőtt állapították meg, hogy COPD-m van.Gyógyszert, és többféle befúvókát használok. Az utóbbi 2 évben egyre gyakrabban fordul elő köhögéssel, fulladással, lázzal járó megbetegedés, amiből antibiotikum hatására is hetekig, hónapokig tart a gyógyulás. Jelenleg is tüdő és mellhártya gyulladásom van 3. hete, de a javulásnak alig van eredménye.Mit javasol mindezek elkerülésére? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
Ildikó

dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász
Kedves Ildikó!

Csak személyes konzultáció alapján lehet válaszolni az Ön kérdésére, mivel jelenleg számomra nem ismert a légzésfunkciós értéke, a használt gyógyszerei neve, annak megfelelő-e az alkalmazása és a jelenlegi tüdőgyulladás kiterjedtsége.
Javaslom, hogy jelentkezzen be ambuláns rendelésemre a Budai Allergiaközpontban.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak